w kwesti twierdzenia, że 18-55 to kitowa masakra, to ja samo napiszę o 18-105, że to taka sama pseudokitowa masakra - bo obiektywy jakby nie ptarzeć i porywnywać - porównywalne
nie będę pisał o szczegółach technicznych bo się nie znam
ale na moje amatorskie oko to po okresie używania obydwu obiektywów zostawiłem sobie 18-55 i jestem zadowolony, chociaż głównie używam tylko 18mm
wiadomo że jakość obrazka w porównaniu ze stałkami lub jaśniejszymi zoomami ze stałym światłem (sigma 10-20/f.4) to nie ta liga
w przypadku obu obiektywów, jakość obrazka jest porównywalna, oba obiektywy żeby w ogóle coś focić, to trzeba przymknąć do f/7.1-8, 18-55 na 55, a 18-105 prawie od początku zakresu
oba obiektywy winietują, z tym że im większa ogniskowa tym 18-105 coraz bardziej, oczywiście staram się pisać to co obserwowałem do 55 mm żeby jakoś porównywać
według Optycznych dystorsja 18-55VR na 18mm to 3,39%, a w 18-105 na 18mm równe 5%
więc zarówno jeden i drugi to ogólnie rzecz ujmując bardzo amatroskie obiektywy, bez wskazywania na zwycięzcę i pisanie że 18-55 to masakra to przegięcie
natomiast co do N5100 vs D90
z tą szybkostrzelnością to D90 w serii tyle samo klatek ale bufor minimalnie szybciej sie opróżniał z D90 - oczywiście mowa o foceniu w RAWach
nie wiem jakie znaczenie miała karta pamięci
autofokus - IMO zdecydowanie całościowo na korzyść D90, zarówno w C i S, szybszy i mniej się gubił na poruszających się obiektach
no i D90 ma śrubokręt, dzięki czemu można podpiąć starsze obiektywy, których jakość obrazka przewyższa czasami obrazki ze szkieł najnowszych
nie wiem dlaczego piszesz że oryginalna bateria w D5100 do kitu, bo nie zauważyłem jakiegos nadmiernego rozładowywania się, tzn. przy całodziennym foceniu, większość w trybie ciągłym, bateria nie straciła żadnej kreski
biorąc pod uwagę, że kręcisz filmy na podglądzie - to rzeczywiście bateria może zjechać w szybkim tempie
ale to moje skromne spotrzeżenia