FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

N500VR + TC20EIII

<< < (2/5) > >>

kichu:
kifcio af bedzie chodzil jak bedzie duuzo swiatla... ale to juz jest poza specyfikacja i ogolnie bedzied lotera... zalezy co bedziesz focil (czy bedzie to kontrastowy motyw czy nie), w jakim swietle, czy stacjonarnie czy nie i tak dalej

z mojego krotkiego doswiadczenia z TC20 III wynika, ze przede wszystkim lepiej przenosi kontrast niz stara wersja, przez co wydaje sie, ze jest ostrzej, niemniej jednak fizyki nie oszukamy i dwukrotne powiekszenie zawsze bedzie ciut slabsze niz np. z 1.7 czy 1.4 - wychodzi to jak sie chce cropowac obrazek zrobiony szklem z TC.

JIMIX:
Tak wlasnie czytam na necie rozne reviews zestawow takich jak N70-200/2.8VRII, N300/2.8VRII i N200-400/4VR + N TC20EIII i konkluzja za kazdym razem ta sama, ze o ile z optyka staloogniskowa o swietle 2.8, tudziez lekkim zoomem typu 70-200/2.8 jakosc jest wysoka (do bardzo wysokiej w przypadku N300/2.8VRII), o tyle z ciemniejsza optyka, rzedu f/4, czyli 200-400, 500 i 600, bardzo cierpi na tym jakosc. I nie wazne, ze TC20EIII to nowa optycznie konstrukcja, ze element asferyczny etc. Akceptowalna jakosc (a wiec tak na prawde niezla) zaczyna sie od f/11 i nie zmienia sie zasadniczo do f/16. Wyobrazmy sobie jednak focenie z takim parametrami (pomijajac juz wylazacy wszedzie syf przyczepiony do matrycy)... Cos mi sie wydaje, za jesli juz "przedluzac" N500, to raczej DX-owym korpusem niz TC. Albo N300/2.8VRII plus TC (1.4 na FX da wtedy 420mm, w sumie juz cos, z 2X na FX - 600mm, z 1.4X na DX bedzie 630mm, z 2X na DX bedzie 840mm, wiec juz sporo). Pytanie wtedy tylko, co lepiej sie sprawi w sensie obrazowania: N300/2.8VRII + TC20EIII na FX (D800/E w dodatku) czy moze N300/2.8VRII ze "starym" TC14 na DX (korpus D7000 z uwagi na najbardziej zblizony do D800/E pixel pitch). No i mam zagwozdke  ;)

kichu:
zdecydowanie zestaw z mniejszym konwerterem na cropie

jak mialem 300/2.8 VR to testowalismy z Tadziem szklo + konwertery 1.4 oraz 1.7

moral byl taki, z TC 1.4 na D3 nie widac bylo uzycia konwertera - trzeba sie bylo mocno przygladac zeby zauwazyc roznice
na D3x wystarczylo przymknac 1/3 dzialki zeby efektu znikaly
na D300s 2/3 dzialki eliminowaly efekty uzycia TC 1.4

z TC 1.7
na D3 - 1/3
na D3x - 2/3
na D300s - 1 dzialka do przymkniecia zeby bylo idealnie

D300s ma wieksza gestosc pikseli niz D3x (niewiele, ale bylo widac roznice)

przy czym szkielko zarowno z TC 1.4 jak i TC 1.7 nawet na max otwarte bilo na glowe wszystkie zoomu typu 70-300/80-400 i tak dalej

masz sampelka

D700 + 300VR + TC17 na pelnej dziurze

i crop 100% z oka

zawsze lepszy bedzie mniejszy TC + body z cropem niz drugi wariant... fizyki nie oszukasz... i powiekszanie obrazu (bo TC to taka lupa troche) zawsze pojdzie na jakosci

JIMIX:
Dzieki kichu pieknie za sample :) Czytam caly czas intensywnie, porownuje. Ja generalnie nie jestem zwolennikiem telekonwerterow, czyli pchania jeszcze jednego de facto obiektywu przed matryce, nawet nie wiem jak dobrego obiektywu. Dlatego tez (choc jeszcze sie deczko waham), skonczy sie na D800E i D7000 plu N500VR. Mysle tez o N28-300VR - ma ktos doswiadczenia z tym zoomem? Z tego co czytam opinie roznia sie w zaleznosci od zrodla, ale ogolnie opinia, ze OK. Obawiam sie jednak, ze to moze byc wyrzucenie kasy jesli mam go przypinac na D800E.

wilk:

--- Cytat: JIMIX w Luty 21, 2012, 11:09:52 am ---Mysle tez o N28-300VR - ma ktos doswiadczenia z tym zoomem?
--- Koniec cytatu ---

Jimix, ja przypinam go baardzo często do D3x, kiedy nie chce mi się dźwigać nic więcej. Oczywiście nie oszukujmy się, to nie jest stałka i tej jakości nie oczekujmy, ale kiedy nie będziemy mocno cropować to jest dobrze.

Co do 500 + TC2.0III statyw i księżyc da radę, ale z ręki i szczegóły to już nie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej