FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
N500VR + TC20EIII
MarS:
Wygrzebałem jakąś fotę z Axalp tym zestawem czyli D300 + N 500 + TC 2,0 III
Ciężko tu się odnieść dokładnie do jakości obrazu bo obiekt w ruchu - panoramowany
ogniskowa 1000 mm czyli z cropem D300 to 1500 mm
na f 8 czyli pełna dziura i na ...... 1/100 .... z ręki
fotki nie obrabiane - na ustawieniach z puszki tam chyba mam kontrast +1 i ostrość +3
pełna klatka podostrzona po zmniejszeniu
1. pełna klatka
2 crop 100%
kichu:
--- Cytat: JIMIX w Luty 21, 2012, 01:10:24 pm ---Pewny. O moire sie nie martwie, a puszka nie bedzie tylko do fotoloto.
--- Koniec cytatu ---
No walsnie to nie jest takie czary mary jakby sie wydawalo. Raz ze zeby stwierdzic czy jest mora czy nie ma, to trzeba fote na cropach analizowac
a jakos sleczec nad kazda warta uwagi by mi sie nie chcialo. Dwa brak filtra to mora nie tylko na zdjeciach, ale takze na filmie. A IMHO roznice miedzy
jednym a drugim nie sa warte nakladu pracy z tym zwiazanym - w normalnym zwyklym uzytkowaniu.
Czesciej bedziesz mial problem z dyfrakcja przy przymykaniu szkla, niz z realna ostrosci przy normalnym foceniu miedzy wersja normalna a E.
JIMIX:
--- Cytat: kichu w Luty 21, 2012, 02:41:27 pm ---
--- Cytat: JIMIX w Luty 21, 2012, 01:10:24 pm ---Pewny. O moire sie nie martwie, a puszka nie bedzie tylko do fotoloto.
--- Koniec cytatu ---
No walsnie to nie jest takie czary mary jakby sie wydawalo. Raz ze zeby stwierdzic czy jest mora czy nie ma, to trzeba fote na cropach analizowac
a jakos sleczec nad kazda warta uwagi by mi sie nie chcialo. Dwa brak filtra to mora nie tylko na zdjeciach, ale takze na filmie. A IMHO roznice miedzy
jednym a drugim nie sa warte nakladu pracy z tym zwiazanym - w normalnym zwyklym uzytkowaniu.
Czesciej bedziesz mial problem z dyfrakcja przy przymykaniu szkla, niz z realna ostrosci przy normalnym foceniu miedzy wersja normalna a E.
--- Koniec cytatu ---
Ja to wszystko rozumiem, tylko tez bez paniki IMHO, bo mora powstanie tylko w pewnych konkretnych warunkach, bardziej juz martwilbym sie dyfrakcja, ale tez nie z powodu braku filtra AA. W zeszlym roku na targach w Lodzi, robilismy z Marcinem Bojko tak na szybciora test zestawu D7000 i N600VR. Szklo jest o jasnosci 4, a wyszlo nam, ze z D7000 optimum ma przy... 5.6. Powyzej juz od 6.1 wchodzi dyfrakcja wlasnie i obraz robie sie powolutku miekki... Filmowac raczej nie bede, a jesli juz, to bede mial D7000 - tym sie ogarnie. Dzieki!
Marsiu, z cropa widze, ze "zalety" typowe dla konwertera. Zwyczjanie widac, ze byl konwerter uzyty. Nie ma co IMHO. To nie fotografia szpiegowska by sie tym brandzlowac. Lepiej juz bez.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej