FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

N500VR + TC20EIII

<< < (5/5)

MarS:
Wygrzebałem jakąś fotę z Axalp tym zestawem czyli D300 + N 500 + TC 2,0 III

Ciężko tu się odnieść dokładnie do jakości obrazu bo obiekt w ruchu - panoramowany
ogniskowa 1000 mm czyli z cropem D300 to 1500 mm
na f 8 czyli pełna dziura i na ...... 1/100 .... z ręki
fotki nie obrabiane - na ustawieniach z puszki tam chyba mam kontrast +1 i ostrość +3
pełna klatka podostrzona po zmniejszeniu

1. pełna klatka

2 crop 100%

kichu:

--- Cytat: JIMIX w Luty 21, 2012, 01:10:24 pm ---Pewny. O moire sie nie martwie, a puszka nie bedzie tylko do fotoloto.

--- Koniec cytatu ---

No walsnie to nie jest takie czary mary jakby sie wydawalo. Raz ze zeby stwierdzic czy jest mora czy nie ma, to trzeba fote na cropach analizowac
a jakos sleczec nad kazda warta uwagi by mi sie nie chcialo. Dwa brak filtra to mora nie tylko na zdjeciach, ale takze na filmie. A IMHO roznice miedzy
jednym a drugim nie sa warte nakladu pracy z tym zwiazanym - w normalnym zwyklym uzytkowaniu.

Czesciej bedziesz mial problem z dyfrakcja przy przymykaniu szkla, niz z realna ostrosci przy normalnym foceniu miedzy wersja normalna a E.

JIMIX:

--- Cytat: kichu w Luty 21, 2012, 02:41:27 pm ---
--- Cytat: JIMIX w Luty 21, 2012, 01:10:24 pm ---Pewny. O moire sie nie martwie, a puszka nie bedzie tylko do fotoloto.

--- Koniec cytatu ---

No walsnie to nie jest takie czary mary jakby sie wydawalo. Raz ze zeby stwierdzic czy jest mora czy nie ma, to trzeba fote na cropach analizowac
a jakos sleczec nad kazda warta uwagi by mi sie nie chcialo. Dwa brak filtra to mora nie tylko na zdjeciach, ale takze na filmie. A IMHO roznice miedzy
jednym a drugim nie sa warte nakladu pracy z tym zwiazanym - w normalnym zwyklym uzytkowaniu.

Czesciej bedziesz mial problem z dyfrakcja przy przymykaniu szkla, niz z realna ostrosci przy normalnym foceniu miedzy wersja normalna a E.

--- Koniec cytatu ---

Ja to wszystko rozumiem, tylko tez bez paniki IMHO, bo mora powstanie tylko w pewnych konkretnych warunkach, bardziej juz martwilbym sie dyfrakcja, ale tez nie z powodu braku filtra AA. W zeszlym roku na targach w Lodzi, robilismy z Marcinem Bojko tak na szybciora test zestawu D7000 i N600VR. Szklo jest o jasnosci 4, a wyszlo nam, ze z D7000 optimum ma przy... 5.6. Powyzej juz od 6.1 wchodzi dyfrakcja wlasnie i obraz robie sie powolutku miekki... Filmowac raczej nie bede, a jesli juz, to bede mial D7000 - tym sie ogarnie. Dzieki!

Marsiu, z cropa widze, ze "zalety" typowe dla konwertera. Zwyczjanie widac, ze byl konwerter uzyty. Nie ma co IMHO. To nie fotografia szpiegowska by sie tym brandzlowac. Lepiej juz bez.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej