FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Nowicjusz prosi o pomoc

<< < (8/9) > >>

Amon:
No... muszę nad tym podumać jeszcze jak napisałem.
Nie wiem, być może to kwestia przysłon, być może warunków, ale oglądając te same zdjęcia (czas, miejsce, parametry aparatu i ekspozycji) - bywa, że z 70-300 jest o wiele lepsza jakość obrazka. I nie chodzi o nietrafienie autofocusa, bo jest pewna powtarzalność. Jak coś wydumam to dam znać.

hesja:
no konwerter NA PEWNO nie poprawia jakosci
a ilosc szkiel w drodze swiatla musi miec jakis wplyw

wilk:

--- Cytat: Amon w Wrzesień 06, 2011, 08:23:22 am ---No... muszę nad tym podumać jeszcze jak napisałem.
Nie wiem, być może to kwestia przysłon, być może warunków, ale oglądając te same zdjęcia (czas, miejsce, parametry aparatu i ekspozycji) - bywa, że z 70-300 jest o wiele lepsza jakość obrazka. I nie chodzi o nietrafienie autofocusa, bo jest pewna powtarzalność. Jak coś wydumam to dam znać.

--- Koniec cytatu ---

wygląda mi to ( też zauważyłem po Moskwie >:( ) że pod pewnym katem padające światło jak by się rozczepiało, histogram wygląda jak osobno R, G i B, nie ma ciągłości a są poszczególne piki dla tych kolorów.

bronek:

--- Cytat: wilk w Wrzesień 06, 2011, 09:17:50 am ---
--- Cytat: Amon w Wrzesień 06, 2011, 08:23:22 am ---No... muszę nad tym podumać jeszcze jak napisałem.

--- Koniec cytatu ---

wygląda mi to ( też zauważyłem po Moskwie >:( ) że pod pewnym katem padające światło jak by się rozczepiało, histogram wygląda jak osobno R, G i B, nie ma ciągłości a są poszczególne piki dla tych kolorów.

--- Koniec cytatu ---

hmmm... przeglądałem fotki z Radomia i tak doszedłem do wniosku że histogram czasem faktycznie dziwnie się zachowuje. byłem jednak przekonany ze to moja krzywe oko...

mirroo:
Witam

Od razu zaznaczę, że nie przekopałem się przez cały wątek. Dlatego napiszę na co przesiadłem się z 70-300, który był akceptowalny tylko do 240 mm. Potem to mydliny.
używany 70-200 VRI za 5000, używany TC 17 II za 1000.
Szeroki kąt do tego (fotografia lotnicza, więc przesłony nie myszą być 2,8) wziąłbym używany 18-70 za jakieś 500.
D90 to puszka zacna, może przy zdjęciach seryjnych wyraźnie odstaje od D300 / 300s. Ale czy koniecznie należy ją zmieniać ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej