FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Nowicjusz prosi o pomoc
Zibi:
Na początek Wszystkich fanatyków lotniczego focenia gorąco Pozdrawiam :) Muszę też zaznaczyć że dopiero zaczynam zabawę w focenie, a na to chyba nigdy nie za późno przynajmnej tak myślę . Napiszę że w pierwszej kolejnośći zobaczyłem Szeroki Kadr a w nim Hesję , 2. krok to poradnik 3 krok to Wasze forum :) tematem zainteresowałem się strasznie , no i te super foty :P więc nie czekając długo śmignołem sobie do Radomia , wrażenia niesamowite jak na mój pierwszy raz, aż sie dziwię że mnie tam nie było wcześniej :( teraz w niedzielę skoczyłem do Bielska Białej na piknik lotniczy też super choć pokaz uboższy , ale do rzeczy . Jestem posiadaczem Nikona D90 + 70-300 VR zakup wogóle nie był przemyślany pod fotografię lotniczą (choć obiektyw bardzo chwalony) , poprostu za późno zobaczyłem to co zobaczyłem na własne oczy przed zakupem >:( Prosił bym o pomoc w doborze sprzętu co zmienić co zostawić tak do kwoty 10 tys. Napewno ktoś napisze , chłopie opanuj jedną zabawkę a potem zobaczysz jak pójdzie , i napewno będzie miał rację, bo wiem doskonale że muszę się dużo uczyć i to od podstaw, ale zaraziłem sie tym koniec i kropka ;D więc chciał bym pieniązki przeznaczyć na sprzęt, a nie na duperele,a to chyba rozsądny wybór. Przyznam się szczerze że na pokazach przy robieniu fotek brakowało mi przybliżenia :( zawsze jak były super momenty to samolot był dośc znacznie oddalony dlatego powychodziły mi takie mini samoloty >:( za każdą radę, wskazówkę byłbym niezmiernie wdzięczny. Z Poważaniem , Wasz wielki fan ;)
volt:
Ciężko imho coś doradzić. Żeby nie było tak, że kupisz sprzęt, którego nie będziesz potrafił w pełni wykorzystać... :-\ Skoro mówisz, że dopiero zaczynasz przygodę z lotniczą foto...
Ja zaczynałem od D40 i 55-200 :P
hesja:
masz 10 tysiecy... i 70-300
to masz trzy opcje:
1. przepijasz te 10 kołą z nami i sie swietnie bawimy a przy okazji uczymy Cie jak zastosowac 70-300 by byly dobre foty
2. Odkladasz te 10 koła i zbierasz na drugie tyle i kupujesz uzywane 500mm
3. Kupujesz 70-200VR i konwerter nowy TC2.0
wielu wybrało bramke nr 3 (obiektyw sie pieknie do portretu tez przydaje)
ale ja bym chyba poszedl w kierunku bramki nr 2 :)
aaa i dzieki za mile slowo i witaj w domu :)
kifcio:
--- Cytat: volt w Wrzesień 05, 2011, 09:40:17 pm ---Ciężko imho coś doradzić. Żeby nie było tak, że kupisz sprzęt, którego nie będziesz potrafił w pełni wykorzystać... :-\ Skoro mówisz, że dopiero zaczynasz przygodę z lotniczą foto...
Ja zaczynałem od D40 i 55-200 :P
--- Koniec cytatu ---
za voltem
zibi, to że sobie kupisz sprzęt za 10 tyś to nie uczyni Ciebie fotografem, tylko posiadaczem sprzętu za 10 tys.
D90+70-300 to jest naprawde fajny zestaw na początek, żeby poznać, o co w tej fotografii w ogóle biega
jak juz poznasz tajniki i stwierdzisz, że sprzęt zaczyna być ograniczeniem, to wtedy pomyśl na przejściem na kolejny level sprzętowy
niestety, ale tu zdjęcia same się nie zrobią
ale kasa i tak Twoja, więc ty decydujesz, a za ta sumę, to albo pucha albo 70-200+TC2.0 i masz 400mm, na dx x 1.5
szamal:
Co do sprzętu który wymieniłeś to jak na początek zabawy w fotografie lotnicza to nie powinieneś mieć kompleksów, szkiełko 70-300 VR git malina i przy matrycy APS-C masz crop x 1,5 czyli na dłuższej ogniskowej masz już 450mm! Obejrzyj np foty Wilka który robi 500mm na pełnej klatce czyli tylko 50 mm różnicy, wiec te małe samolociki o których wspominasz to chyba nie sprawa sprzętu ;) (jeszcze raz poczytaj poradnik hesji) poza tym wiele zdjęć na naszym forum jest robione tym szkiełkiem.
Co do dalszych zakupów do 10 tys, to raczej dokupiłbym lepsza puszkę np D300s + szeroki kat, bo szkła 200-400 czy 500mm są poza zasięgiem cenowym. Lepsza puszka to lepszy AF i tryb zdjęć seryjnych, a to Ci się bardzo przyda w fotografi lotniczej. Szeroki kat tez, bo często można na statyce zrobić fajną fotę.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej