FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Nowicjusz prosi o pomoc
kichu:
--- Cytat: hesja w Wrzesień 06, 2011, 09:01:56 am ---no konwerter NA PEWNO nie poprawia jakosci - a ilosc szkiel w drodze swiatla musi miec jakis wplyw
--- Koniec cytatu ---
dlatego ja osobiscie max co bym zakladal na nowego 70-200 to TC17 - fizyki sie nie oszuka i powiekszenie x2 zawsze da wiekszy
spadek rozdzielczosci niz mniejsze powiekszenie (1.4x czy 1.7x) - nowy TC2 daje IMHO zludzenie, ze jest pod tym wzgledem lepszy
od 1.7, ale to dlatego, ze lepiej przenosi kontrast... ale przy probie cropniecia takiego obrazka od razu widac, ze nie ma z czego
dodatkowo zebym 70-200 z TC2 miala jakas sensowna jakosc to trzeba je troche przymnnac, czyli ze startowego f5.6 na IMHO
z f7.1 - wiec de facto dostajeszmy szklo 80-400/7.1 (uzyteczne) - bo jak otworzymy to poleci jakosc
takze nie ma nic za darmo
bronek:
--- Cytat: kichu w Wrzesień 06, 2011, 10:02:21 am ---
dodatkowo zebym 70-200 z TC2 miala jakas sensowna jakosc to trzeba je troche przymnnac, czyli ze startowego f5.6 na IMHO
z f7.1 - wiec de facto dostajeszmy szklo 80-400/7.1 (uzyteczne) - bo jak otworzymy to poleci jakosc
takze nie ma nic za darmo
--- Koniec cytatu ---
Kichu podpiszę się obiema dłońmi tylko że 70-200 z TC2.0 to 140-400. Są momenty że te 140 boli.
Mnie na lepszy zestaw nie stać i akceptuję jego niedoskonałości. Inna sprawa to forma na dziś nie pozwala na dłuższą walkę z 500 :)
Nie ma nic za darmo więc dopóki wiemy jakie mamy ograniczenia jest git.
Mi dojęście do tego że 7,1 to początek zakresu zajęło 2 dni. Dla obiektów statycznych jakość była nawet znośna przy tym 5,6... ale może to moje krzywe oko :)
kichu:
--- Cytat: bronek w Wrzesień 06, 2011, 10:43:21 am ---Mi dojęście do tego że 7,1 to początek zakresu zajęło 2 dni. Dla obiektów statycznych jakość była nawet znośna przy tym 5,6... ale może to moje krzywe oko :)
--- Koniec cytatu ---
Jak tak mowisz, znaczy ze bardzo dobrze patrzysz. Problem z TC jest tez taki ze wiekszosc testow optycznych robi sie statycznie... a miedzy tym a naszym foceniem
to jest spora roznica...
Zibi:
--- Cytat: Tomaszek w Wrzesień 06, 2011, 01:16:31 am ---
--- Cytat: zibi1972 w Wrzesień 05, 2011, 11:29:29 pm ---hesja, musiał bym sprawdzić kiedy znów jakaś imprezka się szykuje :) cholewcia ale się zaraziłem od Was i to w tak krótkim czasie :)
--- Koniec cytatu ---
Najbliżej to masz Ostravę i czasowo i geograficznie, a jak bardzo chcesz potestować to możemy się umówić jakiegoś dnia w parku Chorzowskim, to sobie postrzelasz do kaczek :)
--- Koniec cytatu ---
w Ostrawie będę na 98 % bo to rzut beretem :) co do Chorzowskiego parku przyznam szczerze strasznie kusząca propozycja :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej