FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Czy obrałem dobry kierunek?

<< < (2/8) > >>

kaczy:

--- Cytat: hesja w Listopad 26, 2010, 02:37:32 pm ---konwerter lekko ponad 2000zł (...) do 70-300 i tak go nie przykrecisz (chyba)
--- Koniec cytatu ---
Ok, czyli o temacie telekonwertera zapominam (to faktycznie dobra wiadomość - jeden wydatek mniej ;) ).
Co sądzisz o "całej reszcie"? Idę dobrą ścieżką do babci, czy do wilka? (w sensie, czy moje myślenie jest dobre, przy ograniczonym budżecie).

Amon:
80-400 pewnie w okolicach 5-7k na starcie, ale to tylko przypuszczenia.
Karty - ja wolę więcej małych, ale 4GB za szybko wcina na pokazach, używam głównie 8GB. Only SanDisk. Zjadam każdą ilość, więc zawsze mam ze sobą mini-lapka.
Telekonwerter - hesja napisał, dodam, że można go podpiąć do 70-200 i o tym myślę.
Szerokie kąty - 18mm to jednak ogromna różnica do 10-12mm. Z czasem przekonasz się pewnie sam ;).

PS. Ścieżka "do wilka" może Cię duuuużo kosztować i może być na prawdę długa ;).

kifcio:
Odnośnie kart typu SD to zwracaj uwagę na klasę karty. Im wyższa, tym szybciej sobie radzi z zapisem, ale i droższa niestety. ja osobiście używam karty toshiby 8GB clas 10 i jestem bardzo zadowolony, no i śmiało około 800 fotek (RAW+basic jpg) na nią wchodzi.

kaczy:
Ok, czyli 80-400 to jednak jeszcze nie dla mnie (nie ten etap). 70-300 z VR'em można chyba kupić pomiędzy 1500 a 1800zł. Czy w przedziale 1500 do 3000zł możecie polecić cokolwiek "równie pięknego" ze stajni Nikkora, Sigmy czy Tamrona? Chciałbym mieć co wkręcić w drugą puszkę jak już przestanę pożyczać 70-200.

W kwestii kart, mam "Class 4, 15MB/s" - czy do sprzętu tej klasy (D3000/D3100) rozsądnie jest inwestować w szybsze? Co z bateriami?

--- Cytat: Amon w Listopad 26, 2010, 03:02:36 pm ---PS. Ścieżka "do wilka" może Cię duuuużo kosztować i może być na prawdę długa ;) .
--- Koniec cytatu ---
Dlatego właśnie wolę od początku wybrać dobrą drogę, aby wiedzieć "na czym nie warto oszczędzać" a na czym nie warto przepłacać (na początkowym etapie mojego hobby, bo im dalej w las tym koszty większe).

kifcio:

--- Cytat: kaczy w Listopad 26, 2010, 03:21:54 pm ---czy do sprzętu tej klasy (D3000/D3100) rozsądnie jest inwestować w szybsze? Co z bateriami?

--- Koniec cytatu ---
no to Ciebie zaszkoczę - warto  ;)  ale dlaczego, to będzie taka mała zagadka dla Ciebie :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej