FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Czy obrałem dobry kierunek?
Amon:
--- Cytat: kaczy w Listopad 26, 2010, 03:21:54 pm ---Czy w przedziale 1500 do 3000zł możecie polecić cokolwiek "równie pięknego" ze stajni Nikkora, Sigmy czy Tamrona? Chciałbym mieć co wkręcić w drugą puszkę jak już przestanę pożyczać 70-200.
--- Koniec cytatu ---
Drugiego nikkora 70-300 :).
--- Cytat: kaczy w Listopad 26, 2010, 03:21:54 pm ---W kwestii kart, mam "Class 4, 15MB/s" - czy do sprzętu tej klasy (D3000/D3100) rozsądnie jest inwestować w szybsze? Co z bateriami?
--- Koniec cytatu ---
Odnośnie kart i puszek klasy D3000 to nie wiem - pożycz od kogoś jeśli możesz np 30MB/s i zobacz czy odczuwasz różnicę w zapisie.
Baterie - ja używam Nikona.
kifcio:
pierwszą kartę jaka miałem to właśnie Class 4, 15MB/s i miałem przy serii max 3 foty i ........... mogłem sobie czekać na nastepnego fruwaja, przy obecnie uzywanej karcie mam już 4, czasem 5 fot w serii (zalezy również od czasów migawki) i zdecydowanie szybciej odblokowuje sie bufor
co do baterii, użwam zamiennika, ale dlatego że dokupiłem sobie gripa, ale po to, że aparat zdecydowanie stabilniej leży w ręku i ruchy przy panoramowaniu ciężkim szkłem są bardziej płynne, no i zawsze więcej prądu pod ręką
kaczy:
--- Cytat: kifcio w Listopad 26, 2010, 03:37:44 pm ---pierwszą kartę jaka miałem to właśnie Class 4, 15MB/s i miałem przy serii max 3 foty i ........... mogłem sobie czekać na nastepnego fruwaja, przy obecnie uzywanej karcie mam już 4, czasem 5 fot w serii (zalezy również od czasów migawki) i zdecydowanie szybciej odblokowuje sie bufor
--- Koniec cytatu ---
Miałem taką sytuację z Jurgisem w Radomiu (jak stałem ze sqpien przy pasie startowym). Zrobiłem jakieś 3 lub 4 foty... Jurgis obrócił się na plecy tuż nad pasem, miałem go w kadrze i... niestety przycisk już nie zareagował, a aparat zaczął buforować (stąd, mam tylko jedno głupie zdjęcie z uciętym ogonem). Miałem ochotę odkręcić obiektyw i cisnąć z całej siły puszką o pas startowy (ale nie miałem niestety drugiego body w plecaku jako zapasu) :(
Potestuję inne karty przy zdjęciach seryjnych z moim aparatem, ale... ponieważ ten aparat i tak max. zrobi 4 zdjęcia w serii to różnica będzie pewnie jedynie w krótszym buforowaniu. Jeśli okaże się, że ta różnica będzie spora i będzie warto - to będę oczywiście inwestował już tylko w "10-tki", ale... muszę się najpierw przekonać, że ta różnica jest warta ceny. Dzięki za rady - jesteście pomocni.
Jeszcze tylko kwestia obiektywu... nie po to kurczę zdecydowaliśmy się na jeden system (a nie Nikon dla mnie i Canon dla Idy) aby teraz dublować sobie obiektywy kupując 2x 70-300 :( Poszukam jeszcze dokładnie (widziałem jakieś szkiełka Sigmy w ciekawych cenach) i podpytam Was nawyżej o opinie (chyba, że ktoś zdecyduje się jednak polecić coś w cenie nie gwałcącej portfela).
Amon:
Z Sigmy w podobnej cenie to tylko 150-500 (ok. 4000zł), ale może być różnie z autofocusem czy jakością na dużych ogniskowych - niech się wypowiadają Ci co mają.
Jesli więc chcecie focić razem na długich ogniskowych i nie chcecie przeznaczać wiele $, to całkiem poważnie poleciłem 2 x 70-300.
Jeśli nie chcecie dublowac obiektywów, to czy lepiej kupić drugi - o podobnych ogniskowych, ale gorszy? Czy lepiej zdublować lepszy?
Joa:
Z Sigmy co najwyzej 120-400, 150-500 ani 50-500 stanowczo nie polecam. Cena mz nie jest ruinująca.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej