FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Czy obrałem dobry kierunek?
kaczy:
--- Cytat: Joa w Listopad 26, 2010, 04:32:01 pm ---Z Sigmy co najwyzej 120-400, 150-500 ani 50-500 stanowczo nie polecam. Cena mz nie jest ruinująca
--- Koniec cytatu ---
O! Sigma 120-400 to jest chyba właśnie to czego szukałem jako uzupełnienia (na przyszłość) dla Nikkora 70-300 :) Dziękuję (rozumiem, że polecasz jako użytkownik).
Amon:
No tak, jest jeszcze 120-400 za ok. 3300zł. Joa chyba nim pstryka :).
ida:
--- Cytat: Amon w Listopad 26, 2010, 05:04:43 pm ---No tak, jest jeszcze 120-400 za ok. 3300zł. Joa chyba nim pstryka :).
--- Koniec cytatu ---
Taki własnie chce... (bo Krzysztof pewnie nie uniesie) ;)
Redak:
MZ polecę sigmę 150-500..... 80% zdjęć przez zeszły sezon wykonałem właśnie tą sigmą
fakt że trzeba uważać na te 500mm ale można sobie radzić ;)
w sezonie 2009 używałem 70-200 + TC20EII i również dawał radę...... ;)
tak jak wszyscy napisali...... N 70-300 to najbardziej pożądany obiektyw lotniczy :) ..... nie używałem go do fotolotnictwa, ale poznałem jego możliwości :)..... zacne szkiełko, warte tych pieniędzy :)
kaczy:
Tyle, że Sigma 150-500 to już jednak większy wydatek (pomijając tu już nawet opinie czy wart tych pieniędzy, czy nie). Skupiam się tutaj na rozwiązaniach "niskobudżetowych" (na tyle na ile jest to w ogóle możliwe, myśląc o fotografii lotniczej).
Myślę więc, że (na początek) skompletowanie zestawu typu Nikon D3000 + Nikkor 70-300 VR, oraz D3100 + Sigma 120-400 VR to już sprzęt którym można powalczyć o jakieś zdjęcia. W przyszłości, będę zapewne myśleć o czymś lepszym.
Zaczynając swoją przygodę z tym rodzajem fotografii wiedziałem, że tanio nie będzie. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze cała masa innych wydatków związanych z fotografią których się standardowo nawet chyba nie podlicza, a jednak pieniądze wydać trzeba, typu plecaki na sprzęt, dodatkowe akcesoria (wspomniane wyżej dodatkowe akumulatory, karty itd.), czy choćby koszty softu do katalogowania i podstawowej obróbki foto i... już tworzy się z tego niezła sumka :) Mimo to, nikt tu chyba nie ma wątpliwości, że warto. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za dobre rady.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej