FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie
sRGB vs AdobeRGB - przestrzenie kolorow
Qna:
Wątek broń Boże do wycięcia, sporo przydatnych informacji. chętnie poczytam jak czas pozwoli bo tez mam dziwne jazdy z profilami...
6 jest super klimacik :D przy takich fotkach nie ma opcja maszyna musi być ciemna :D
Slavcio:
--- Cytat: kichu w Lipiec 25, 2010, 11:50:38 pm ---Slavcio u mnie oba pliki wygladaja identycznie. Moral, Twoja przegladarka nie kuma color management i nie czyta profili ICC zapisanych w obrazku.
airfishter wyglada dobrze, bo perwnie skrypt robi u nich konwersje
pytanie podstawowe, jaka przegladarka ?
--- Koniec cytatu ---
W domu jeszcze raz od poczatku wywołam RAWa w 2 różnych profilach i podeślę. Ta kosząca suka w drugiej fotce miala tylko zmieniony profil będąc już jpgiekiem.
Do przeglądania zdjęć używam FastStone, do internetu FireFox.
kichu:
--- Cytat: Slavcio w Lipiec 26, 2010, 07:54:39 am ---W domu jeszcze raz od poczatku wywołam RAWa w 2 różnych profilach i podeślę. Ta kosząca suka w drugiej fotce miala tylko zmieniony profil będąc już jpgiekiem. Do przeglądania zdjęć używam FastStone, do internetu FireFox.
--- Koniec cytatu ---
Slavcio, jak masz w puchach sRGB, to ustaw wszystko na sRGB i tak rob. A czy przegladarka kuma Ci profile sprawdz na tescie z linku wyzej co dalem. I powinno byc git.
i z tego co wlasnie wyplulo google Internet Explorer kuma color management od wersji 9 w gore
hesja:
kichu zajefajna lina - juz w ulubionch
rzeczywiscie IE se nie radzi FF bez roznicy
moze dogadajcie ze Slavciem jak Slavcio poprzerabia fotki
zrobcie z tego dwa watki
jeden fociarski slavciowy
drugi naukowy do technikaliow - bardzo przydatny
Amon:
Kichu a napisz jeszcze parę słów o profilach tworzonych z kalibracji. Jesli tworzę nowy profil i wybieram go na profil systemu (np. Windows), to czy w PS też warto wybrać zamiast sRGB czy Adobe ten swój profil? Bo znów jeśli go nie wybiorę, a na nim pracuję, to widzę zdjęcie inaczej w przegladarce a inaczej w PS.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej