FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie
sRGB vs AdobeRGB - przestrzenie kolorow
kichu:
bron Boze... profil tworzony z kalibratora ma na celu dostosowane tego co wyswietla Twoj monitor lub drukuje Twoja drukarka to ustandaryzowanego wzorca... i aplikuje sie go wylacznie w ustawieniach systemu dla monitora/drukarki etc. nigdzie indziej...
kichu:
Amon, jak CI przegladarka zle wyswietla, a na pewno inaczej niz photoshop to znaczy ze nie wspiera profili kolorow
tak jak pisalem IE od wersji 9 w gore dopiero kuma te profile i nie wiem czy standardowo jest wlaczone czy trzeba wlaczyc
podobnie z Firefoxem, dopiero od ktorejs kuma, a od ktorejs innej byla standardowo wlaczone
jesli masz IE ktory nie kuma i chcialbys sie pod to tez wpasowac, to powinienes jechac caly workflow na sRGB
aaa i jeszcze zeby dodatkowo namieszac w przypadku zabaw z jpegami prosze pamietac, ze co innego jest przypisac plikow jpg profil (ang assign profile) a co innego skonwertowac z jednego profilu na drugi (convert to profile)
jesli mamy jpega w adobe rgb i chcemy go przerobic na srgb to trzeba go skonwertowac
- w ps convert to color space czy jakos tak - a nie tylko przypisac mu niejako "na chama" inny profil - bo to drugie rozwiazanie spowoduje taki mix, ze w pliku bedzie wszystko zapisane w adobe, a naglowke bedzie informowal ze jest srgb i juz sie kompletnie wszystko rozjedzie
aaa i wszystko to co pisze, to jest wylacznie moja prywatna opinia, w sensie w temacie nie mam zadnej oficjalnej podbudowy teoretycznej, a jedynie z grubsza pisze to do czego doszedlem babrajac sie z tematem po zakupie szerokogamutowego monitorka i zabaw z jego kalibracja (mix informacji z koniarzy i roznych stron www wyplutych przez google)
Amon:
Dzięki kichu, postaram się to poskładać i odzwierciedlić u siebie. Chociaż to jest masakra. IE mam stary, bez możliwości zmiany na nowszy, więc nic nie poradzę. Ustawiając w kompie profil na ten z kalibratora, a w ps sRGB czy Adobe - widzę różne zdjęcia. A co dopiero widzą inni oglądający zdjęcia - to już słodka tajemnica ;).
kichu:
Amon, ja to widze tak
workflow oparty na sRGB
w puszce sRGB -> PS ustawiony do pracy w przestrzeni sRGB -> zapisujemy jpgi z profilem sRGB (opcja przy 'zapisz jako' w photoshopie ptaszek do odhaczenia)
ja z kolei w zwiazku z tym ze posiadam monitor ktory kryje prawie cala przestrze adobe pracuje tak
puszka AdobeRGB -> obrobka w programie graficznym rowniez odbywa sie w przestrzeni Adobe -> i teraz najwazniejsze -> przy konwersji NEF do JPG np. zeby dac tu na forum obowiazkowa konwersja do sRGB
akurat u mnie pracujac w CNX jest o o tyle wygodne, ze konwersja Adobe->sRGB to jest po prostu kolejny krok obrobki NEFa
zapisanym w samym pliku, wiec gdybys chcial sie z tej konwersji wycofac, laduje nefa, odhaczam jedna linijke i mam plik przed
konwersja
w przypadku zabaw PSowych, kiedy operujemy na tiffie otwartym juz po Camera Raw sprawa robi sie bardziej upierdliwa (trzeba
sobie porobic do tego jakies skrypty itp itd.)
generalnie moj wniosek jest taki, ze jesli nie wiemy czym nam jest Adobe potrzebne to szkoda sobie d...e tym zawracac, ja dopoki nie kupilem monitorka szerokogamutowego, robilem wszystko sRGB (wtedy w nieswiadomosci) i bylo git, jak kupilem
monitor to zaczalem sie w to wglebiac i generalnie dla naszych zastosowan wiecej z tym zawracania d...y niz realnego pozytku (z dzisiejszego punktu widzenia)
Amon:
Ile razy do tego tematu wracam, to jest gorzej. Potem wydaje mi się, że już jest dobrze i w końcu będzie pięknie. A po jakimś czasie... znów wracam do tego tematu...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej