FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie

sRGB vs AdobeRGB - przestrzenie kolorow

<< < (4/7) > >>

kichu:

--- Cytat: Amon w Lipiec 25, 2010, 11:24:58 pm ---A spytam tylko - dlaczego sRGB a nie Adobe? Ja mam w tej chwili w puszce Adobe i w PS Adobe - to rada zaczerpnięta z photoshop.pl.
Jak zmieniłem w ten sposób, to problemy z różnym zdjęciem w ps i w przeglądarce zniknęły również.

--- Koniec cytatu ---

Tak z grubsza. Przestrzen Adobe RGB i sRGB kryja nieco inny zakres kolorow (Adobe RGB) jest szersze (mowiac po ludzku wiecej
odcieni danego koloru, delikatniejsze i bardziej plynne przejscia etc), szczegolnie zielenie/niebieski. Ilustracyjnie:

I teraz w zwiazku z tym ze przestrzen barw Adobe RGB jest szersza niz sRGB to zeby prawidlowo wyswietlic przestrzen barw Adobe na urzadzeniu ktore
tego nie potrafi (a potrafia glownie wylacznie monitory z serii dla grafikow EISO/NEC szerokogamutowe etc), trzeba te barwy skonwertowac do przestrzeni
ktora dane urzadzenie obsluguje, czyli sRGB (98% monitorow etc.). A zeby to zrobic w pliku z obrazkiem musi byc zapisany odpowiedni profil kolorystyczny. Jesli tak jest i osoba, ktora ogolada fotki uzywa oprogramowania do ogladania itp itd. ktore wspiera color management i czyta te profile to nie ma problemu, konwersja sie zrobi.

Ale bazjel polega na tym ze sporo roznego rodzaju oprogramowania nie wspiera color managementu i nie czyta/badz nie rozumie zapisanych w obrazku profili i wszystko traktuje jak leci jako sRGB. A plik opisany jako Adobe przetrawiony w urzadzeniu ktore nie kuma zarzadzeniu barwa najczesciej wyglada
jako wyblaklu i pozbawiony kontrastu i/lub z przeklamaniami w brawie zielonej/niebieskiej.

kichu:
Slavcio u mnie oba pliki wygladaja identycznie. Moral, Twoja przegladarka nie kuma color management i nie czyta profili ICC zapisanych w obrazku.

airfishter wyglada dobrze, bo perwnie skrypt robi u nich konwersje

pytanie podstawowe, jaka przegladarka ?

Amon:
Powiem tak - cholery można z tym dostać - odkąd pamiętam...
U mnie zdjęcia wyglądają inaczej - przeglądarka IE.

kichu:
szybki test czy nasza przegladarka jest ok

http://www.gballard.net/psd/go_live_page_profile/embeddedJPEGprofiles.html#

pierwszy plik zatytulowany THREE TAGGED FILES in one box

pokazuje plik otagowany adobe, jak sie najedzie myszka sRGB a jak sie najedzie i kliknie apple RGB

na prawidlowo ustawionej przelgadarce wszystkie 3 wersje powinny wygladac indetycznie kolorystycznie

a odrobine nizej widac jak wygladaja te same pliki bez informacji o profilu - kazdy ma inne kolory

i zgadzam sie ze mozna dostac z tym pierdolca, dlatego jak sie nie wie o co chodzi najlepiej trzymac sie wszedzie sRGB i nie kombinowac, bo soft ktory nie kuma zarzadzania barwa zachowuje sie tak, ze jak widzi plik bez profilu to traktuje go i wyswietla jakby to byl sRGB - i jesli jest to wszystko jest git nawet na nieoprofilowanych urzadzeniach/przegladarkach etc.

Amon:
Na mozzilli jest takie samo, na IE są 3 różne zdjęcia...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej