Zrobiłem dokładniejsze testy z D300s brata i moim zdaniem nie ma większej różnicy między ostrzeniem mojego i brata korpusu na tym szkle ale . Serwis orzekl back focus, brak twierdzi że obiektyw jest super dla mnie jest mydło. Zastanawiam się czy nie wtopie zakupując body bo może się okazać, że nie dam rady samodzielnie go skorygować do obiektywu. Wysłałem więc do sprzedawcy prośbę a właściwie zaproszenie do negocjacji. Za obiektyw dałem 2400 ale musiałem zakupić filtr o wartości 300 zł a ponadto w chwili obecnej na rynku wtórnym jego koszt to 3100 zł. Zwróciłem sie do nich aby coś zaproponowali w zamian, ewentualnie jestem gotów na niewielką dopłatę. Przeglądałem obiektywy sigmy i zastanawiam się nad 100-300 f4, 150-500 OS HSM, lub 120-400 OS HSM, ewentualnie 50-500. Ja wiem, że wy używacie zapewne obiektywów wartości małych nowych samochodów jednak ja mam żone i dwoje dzieci, które skutecznie pochłaniają moje finanse i niestety nie będę mógł dopłacoć więcej niż 1500-2000 zł. A co do używanego do D300s to nie ma szans, za duże koszta. A może sigma 70-200 f2,8 z OS i do tego telekonwerter? Lub używany Nikkor70-200 VR?