Autor Wątek: Mój pierwszy... wątek - CIAF 2009  (Przeczytany 790 razy)

qcheese

Mój pierwszy... wątek - CIAF 2009
« dnia: Maj 22, 2012, 01:03:53 am »
Witam
Tylko słowo odnośnie kolorów, winiet i zafarbów - wszystko to jest zamierzone. Wyszło mi tak jak chciałem, ale czy zgodnie z regułami, to już nie mnie do końca oceniać.

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

11)

Maść na siniaki przygotowana, proszę o baty... ;)

nurek

• piloci do maszyn!
    • mój świat fotografii lotniczej
Odp: Mój pierwszy... wątek - CIAF 2009
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 22, 2012, 01:39:51 am »
generalnie u mnie za ciemno
Pozdrawiam

Jamal

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 22, 2012, 06:58:49 am »
U mnie też. A co do kolorów, winiet itd. to mam taką teorię, że w tzw "art" idzie się, gdy chce się uratować fotę. Czyli spieprzyłem ekspozycję - zrobię sobie B&W, może jakieś filterki ponakładam i będzie ok. Chociaż tu nie widzę (choć ciężko to ocenić) problemów z ekspozycją.

O gustach nie powinno się dyskutować, ale mi się to nie podoba. Zjadliwe są 1. i 2. bo mają ciekawy "nocny" klimat, całość setu jest za to kiepsko kadrowana. Sam mam z tym problemy, ale tu jest to bardzo rażące, no poza 4.
Pozdrawiam serdecznie!
Jamal
www.barthez.com.pl

Amon

• Master
  • tri dablju tim
    • amon photography
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 22, 2012, 07:05:12 am »
Uoj ciemno ciemno.

Mariusch

• Rookie
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 22, 2012, 07:34:59 am »
Ciemność widzę! Ciemność!

brovarsky

• Elite
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 22, 2012, 07:59:32 am »
Tak jak koledzy wcześniej napisali - za ciemno. Jakieś smutne te zdjęcia wszystkie i takie bez wyrazu. Nie do końca podchodzi mi obróbka ale to jest Twoja wizja, Twoje wykonanie. Zdjęcie powinno bronić się samo dlatego też mam wrażenie, że pisząc
Tylko słowo odnośnie kolorów, winiet i zafarbów - wszystko to jest zamierzone
z góry stawiasz nam jakiś niewidzialny szlaban, który informuje nas "Stop koleżanko/kolego. O kolorach, winietach i zafarbach nie mówimy, bo tak ma być".
Wg mnie:
#1 - Widziałbym to w poziomie bardziej
#2 - Tutaj ciąłbym w kwadrat, prawa strona jest pusta (chociaż jeden obłok, chmurka i już byłoby inaczej), nic nie wnosi
#3 - Albo zrobić to centralnie albo na maksa poobcinać, znów jak dla mnie za dużo pustki po prawej stronie, flary przepalone
#4 - Inna obróbka i może być ładnie. Trochę rozjaśnić, pobawić się kontrastem.
#5 - Moment złapany fajny, szkoda mi jednak przyciętego smugacza na łuku
#6, 7 - Złapałeś fajny moment (słońce doświetla), żeby pokazać w pełnej krasie brzusio tej maszyny, niestety obróbka zabiła to zdjęcia na maksa
#8 - "jaki tu spokój, nic się nie dzieje".... potnij to w jakieś skosy, nadaj trochę dynamiki, może coś z tego będzie
#9 - Dla mnie najlepsze z całego setu, światło robi jednak swoje i całkowicie inaczej już się odbiera to zdjęcie. Jest już w nim jakieś życie :)
#10 - Zostawiając więcej lewej strony chciałeś zapewne pokazać te ładne pomarańczowe kopciuchy. Niestety ale swoją obróbką praktycznie się ich pozbyłeś.
#11 - Do końcówki łopaty wirnika ze smugaczem jest ok, później już tylko jakiś dramat w 3 aktach się robi

To takie na szybko moje subiektywne odczucie i nie musisz wcale się z nim zgadzać :) Jeszcze nie jadłem śniadania i nie wypiłem coli i mogę być zły, jak to głodny Polak, stąd mój taki długi wywód (kurna jeszcze nigdy tak długo się nie rozwodziłem nad czyimiś zdjęciami :D )
Pozdrawiam

larky

• As
  • Incommunicado
    • larky.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 22, 2012, 08:29:51 am »
Szaro-buro ogólnie rzecz biorąc, jak zamierzone to mnie niestety nie pasi.

kifcio

• Master
  • Sweet Home EPMM :)
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 22, 2012, 08:32:13 am »
nie kupuję tego seta
szaro buro, wyciaganie z cieni przegętie na maksa
e-e
będzie chwila to napiszę coś więcej

Kate

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 22, 2012, 02:39:54 pm »
za kolegami :)

upadek

• Tomek Gawlik
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 22, 2012, 07:04:17 pm »
nie kupuję tego seta nie podoba mi się  :(
po mojemu słabiutko wybada obróbka kadr i jakość zdjęć

krispol

• W oczekiwaniu na Air Show
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 22, 2012, 07:20:14 pm »
I ja też nie stanę w kolejce żeby to kupić. Za ciemno,za buro,za mdło.
A kadrowo to chyba by można było coś powalczyc jeszcze, ale obróbkowo dla mnie zdecydowane Veto.

valdi

• Master
    • Photo
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 22, 2012, 09:39:31 pm »
Teraz ja :) Jeśli chodzi o wszystkie zdjęcia to moim zdaniem za ciemne a pojedynczo to:
1.Pion zdecydowanie mi tu nie pasuje próbował bym 3:2
2.Kolorystycznie nawet mi się podoba natomiast kadr już nie, po pierwsze dużo prawej strony która nic nie wnosi do zdjęcia
a po drugie moment taki katastroficzny
3. Padła jakość i znowu kadrowanie i prawa strona, tutaj widział bym kwadrat
4. Kadrowanie Ok no może ciut więcej prawej ale obróbka taka nijaka może trochę agresywnie, poza tym jakaś ciemna
obwódka pojawiła się wokół flar.
5. Kadrowo Ok ale nie ucinaj smugi.
6,7. Za szeroko zbyt dużo wolnej lewej strony
8. Kadrowo dla mnie Ok ale obróbka nie, próbował bym jakoś te chmurki bardziej wyeksponować
9. Tu mi się podoba i kadr i obróbka moim zdaniem najlepsze z setu.
10. Obróbka rozłożyła zdjęcie, kadr w miarę Ok
11. Tutaj zdecydowanie coś nie tak z obróbką.

Waldemar Piela

qcheese

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 22, 2012, 10:46:24 pm »
Auć... Maści na siniaki brakło... :) Ale dziękuję za taki ogrom opinii i trochę zły jestem na siebie, że nie przyjąłem zaproszenia w 2010, może nie byłoby teraz tak dramatycznie, a tak z obróbką stanąłem właściwie w miejscu...

U mnie też. A co do kolorów, winiet itd. to mam taką teorię, że w tzw "art" idzie się, gdy chce się uratować fotę. Czyli spieprzyłem ekspozycję - zrobię sobie B&W, może jakieś filterki ponakładam i będzie ok. Chociaż tu nie widzę (choć ciężko to ocenić) problemów z ekspozycją.
Fakt, ciemno, kiedy obejrzałem to na CRT w pracy... chyba wychodzi na to, że kalibracja mojego monitora na początek musowa. Inna sprawa, że moja wiedza o profilach barwnych właściwie leży.
Co do ekspozycji - zdjęcia z 2009, ale już wtedy "ciemnice" szły do kosza, za to suwak ekspozycji w Lightroomie zawsze ruszam, wszystkie nieomal ruszam, ale wychodzi na to, że muszę się ograniczyć.

5. Kadrowo Ok ale nie ucinaj smugi.
Niestety, nie zrobiłem tego celowo, po prostu takie zdjęcie zrobiłem z uciętą smugą...

Zdjęcie powinno bronić się samo dlatego też mam wrażenie, że pisząc
Tylko słowo odnośnie kolorów, winiet i zafarbów - wszystko to jest zamierzone
z góry stawiasz nam jakiś niewidzialny szlaban, który informuje nas "Stop koleżanko/kolego. O kolorach, winietach i zafarbach nie mówimy, bo tak ma być".
Przepraszam, jeśli odczuliście to jako "szlaban" - chciałem tylko zaznaczyć, że z moim wzrokiem oprócz -3.5 dioptrii jest w porządku i nie ma to związku z daltonizmem czy używkami, po których widzi się smoki ;) Po to wrzuciłem zdjęcia, żebyście mnie w tych czy innych kwestiach naprostowali, za co dzięki raz jeszcze.

Co do kolejnych setów, to może bezpieczniej byłoby zamieszczać w "szkółce niedzielnej", póki nie pojawią się zadowalające efekty? Pytam poważnie, bo nie jest to przecież forum "zrób fotkę telefonem, domaluj wąsy i pochwal się innym 10-latkom" :)

Pozdrawiam

Rzepka

• Master
  • Modelarz :)
    • RzepkaPHOTO
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 22, 2012, 11:19:50 pm »
Zaprawdę powiadam Ci, bywało gorzej ;D na plus jest to, że przynajmniej śmigiełka "się ruszają" ;) np. 10 to już całkiem dobry czas i jakościowo też nie najgorzej tylko obróbkowo to za kolegami ;)
Pozdrawiam :)

Spad

• As
  • Vieux Charles
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 23, 2012, 10:01:44 am »
ZR :)