no chyba wpisywanie nie np. 2cmx 3cm tylko 1024px x 781px i w odpowiedniej rozdzielczości. Ja wpisuję 72 dpi.
ale takie wpisywanie o kant d..., bo nie mowimy o fotkach ktore maja miec jakis okreslony rozmiar ale o fotach w maks jakosci gdzie kazda bedzie miala inny rozmiar w pikselach w zaleznosci od cropa
moim zdaniem dopoki nie dajemy fot na druk to dpi nie ma zadnego znaczenia
zmiana samego dpi bez skalowania obrazu jest tylko operacja "wirtualna" imho, znaczy nic nie wnosi przy wyswietlaniu fot w necie - tu sie licza stricte piksele
dopiero jak jedziesz pod druk to wtedy wazne jest zeby fota miala okreslony wymiar w cm/mm/punktach (ale nie pikselach) przy okreslonymi dpi
tak przynajmniej wynika z moich doswiadczen zwiazany ze skladaniam tego albumu jego pozniejszego druku - jak dalem fote 24mpix ktora w 300dpi nadawal sie na plakach a nie na ksiazke o formacie 25x20 cm, to drukarnia ja przeskalowala automatycznie i wyszla sieczka
natomiast jak te fote u siebie zmniejszylem do rozmiaru 25x20 w 300dpi (skalowanie w dol) to na druku wyszlo git
bo to jest tak, ze jak biore fote i odpalam w PS resize image - i teraz odznacze opcje "scale image, resize czy jakos tak" i wpisze tylko 300 dpi we wlasciwe okienko to mi soft pokaze jaki rozmiar moja fota bedzie miala np. w cm przy 300 dpi i teraz szykujac do druku widze czy fota jest za mala czy za duza dla 300dpi do druku i podejmuje decyzje czy skaluje w gore/dol etc.
przy necie to wszystko jest bez znaczenia