Autor Wątek: Jak historia to historia by sfw cz.3  (Przeczytany 1929 razy)

Pawel

• vel pawel79
Odp: Jak historia to historia by sfw cz.3
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 30, 2011, 11:10:51 am »
Nie mam złudzeń że nasz kraj w połowie lat 90 mógłby się przeciwstawić NATO ;) W tym czasie nie mieliśmy 'wsparcia' brata ze wschodu z całą jego potęgą militarną (a do takiego systemu nasza armia była przygotowywana), więc wynik takiego starcie mógł być tylko jeden...
A co do arabów, to już kraje UW dostawały zubożone wersje, a tam to jak sądzę szła trzecia woda po kisielu...

sfw

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 30, 2011, 11:20:28 am »
Ciekawi mnie bardzo to zdanie o tym, że Fulcrum jest do kitu. Patrząc na system w jakim miał działać to ma to sens, bo duet Mig 21+Mig 23 miałbyć zastąpiony duetem Mig 29+Su 27. Tylko że Polski nigdy by nie było stać na taki ruch.

Ciekawie było by gdyby pojawił sie tu jeszcze Toyo, który też chętnie opowiada o przeszłości.

No właśnie, zdecydowanie lepszy byłby duet MiG23MŁD i SU27, możliwości czasowo przestrzenne Floggera zdecydowanie przewyższają Fulcruma.
Toyo? Nie ma prawa pamiętać starych czasów, za młody ;)
Power of the Lens

Spad

• As
  • Vieux Charles
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 30, 2011, 11:25:28 am »
Jeśli chodzi o Jugosławię i Irak to tak sobie myślę, że to nie był przeciwnik który mógł zmusić potęgę wuja Sama do walki manewrowej czy inaczej mówić do walki na innych zasadach niż te narzucone przez USA.
Z drugiej strony pytanie (nie retoryczne) - jak często w "realnym świecie" dochodzi do klasycznych walk powietrznych, jak ta opisywana wyżej, gdzie "komponent techniczny" ustępuje przed indywidualnym doświadczeniem i dobrym wzrokiem pilotów. I nie myślę tu tylko o użyciu AWACS-ów i radarów naziemnych. W czasie wojny iracko-irańskiej Irańczycy wypracowali taktykę użycia zespołów Hunter/Killer, gdzie hunterem był F-14 ze swoim radarem pokładowym, który z daleka wykrywał samoloty przeciwnika, a rolę killera spełniał Phantom. W obu "Pustynnych" operacjach nad Irakiem klasycznych walk powietrznych nie było, nad Jugosławią piloci jugosłowiańskich Fulcrumów dowiadywali się o niebezpieczeństwie dopiero w momencie, kiedy dostawali rakietę w silnik. W wojnach na Kaukazie walk myśliwskich nie było w ogóle (choćby z tego powodu, że Gruzini nie mieli myśliwców). Bodaj jedyną wojną w ostatnich latach, w której dochodziło do "normalnych" walk myśliwców, była wojna etiopsko-erytrejska, gdzie etiopskie Su-27 (najemnicy z Rosji i Ukrainy) spuściły łomot erytrejskim MiGom-29 (najemnicy z Ukrainy) - pytanie, czy było to bardziej efektem przewagi technicznej, czy czynnika ludzkiego.
BTW - o ile kojarzę Fulcrumy jak dotąd mają fatalny (do zera) rozkład, jeśli chodzi o walki w których brały udział.

Spad

• As
  • Vieux Charles
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 30, 2011, 11:28:16 am »
Nie mam złudzeń że nasz kraj w połowie lat 90 mógłby się przeciwstawić NATO ;)
W połowie lat 90. to już nie NATO byłoby potencjalnym przeciwnikiem, tylko wręcz przeciwna strona mapy ;)

sfw

« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 30, 2011, 11:46:54 am »
A tak zupełnie BTW Panowie, to chyba tego typu dyskusje lepiej jest toczyć Face 2 Face, niż klepać w klawiaturę w wątku o fotografii ;)
Power of the Lens

Pawel

• vel pawel79
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 30, 2011, 11:49:21 am »
True, true. Zapraszam do Łodzi na piwko :)

sfw

« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 30, 2011, 11:50:32 am »
True, true. Zapraszam do Łodzi na piwko :)

Wielu z SPFL jeździ po całej Europie a po Polsce na pewno, myślę, że okazji będzie wiele.
Power of the Lens

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 30, 2011, 12:13:30 pm »
za kifciem : ))))))))
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski

MarS

• Solo Pajlot
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 30, 2011, 05:32:42 pm »
Oj Andrzej  piękny set i to podwójnie  :) raz bo wyjątkowe sytuacje i maszyny a dwa to i pod kątem fotograficznym parę świetnych zdjęć naprawdę SUPER :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2011, 08:22:01 pm wysłana przez kifcio »

Mori

• Moje fotoloto
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 18, 2011, 08:11:34 pm »
Echhhh... łezka się w oku kręci.
Ileż to razy te 23-ki mi nad głową latały.
Ile to razy siedziałem z lornetką na wieży widokowej na Rowokole lub na wydmach gdy ćwiczyły walki powietrzne...
Nigdy nie zapomnę jak siedziałem nocą na wydmie nad morzem i mi 102-ka pięknie przeleciała przez tarczę księżyca w pełni.
To zdecydowanie ten moment w życiu kiedy najbardziej żałowałem że nie miałem wtedy aparatu w ręku.

Miałem jeszcze szczęście być w jednostce na dniu otwartym i obejrzeć je z bliska i w locie zanim ją zamknięto.
¡¡¡ ǝɔuoɹpǝıq ʍ ɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu

https://500px.com/p/boguckimarcin