FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
D 300 a D 300s
kifcio:
--- Cytat: Klakier w Kwiecień 11, 2011, 12:25:44 pm ---jedno pytanie: kto z was by teraz wzial i poszedl kupil d300/d300s biorac pod uwage ze technologia jest juz troche przestarzala?
--- Koniec cytatu ---
ja też :)
tak własnie zrobiłem ze dwa miechy temu :P i teraz zrobiłbym to samo
dla mnie przejście na D300 to był skok jakościowy z każdej mańki (do tej pory głównie w użyciu D60)
--- Cytat: kichu w Kwiecień 11, 2011, 12:29:59 pm ---nota bene pojscie w czworki to teraz faktycznie jakis finansowy kosmos, ja pamietam, ze jakis czas temu komplet grip, bateria, ladowarka, zaslepka kosztowal ok tysiaka (sprzedawane jako zestaw o nazwie PDK-1)
--- Koniec cytatu ---
fakt - może trzepnąć po kieszeni zdrowo
Amon:
--- Cytat: kichu w Kwiecień 11, 2011, 12:29:59 pm ---Amon, chyba mnie nie zrozumiales, ja mowie, ze baterie na zapas trzeba miec, a nie ze obowiazkowo trzeba kupowac EN-EL4a, i jeszcze ze 2szt "trojek" pozwola spokojnie opekac nawet dosc aktywny dzien focenia
nota bene pojscie w czworki to teraz faktycznie jakis finansowy kosmos, ja pamietam, ze jakis czas temu komplet grip, bateria, ladowarka, zaslepka kosztowal ok tysiaka (sprzedawane jako zestaw o nazwie PDK-1)
--- Koniec cytatu ---
No to nie zrozumiałem ;). Ja mam 3 "trójki" i tak jak pisałem - chyba nigdy nie zmieniłem na zapas. Na af-s 1200 fot się zrobi na jednym aku, na ciągłym af i 70-200 zjada baterię szybko, ale też nie miałem potrzeby zmiany. Wszystko zależy od potrzeb, a faktycznie jak na 2 tysiaki - oszczędność 10 sekund dla wymiany baterii to marny uzysk.
Dyziek:
--- Cytat: Klakier w Kwiecień 11, 2011, 12:25:44 pm ---jedno pytanie: kto z was by teraz wzial i poszedl kupil d300/d300s biorac pod uwage ze technologia jest juz troche przestarzala?
--- Koniec cytatu ---
Ja też, mam D3 ale czasem pucha DX by się przydała na zapas i D300/D300s kusi :)
kichu:
--- Koniec cytatu ---
do focenia dynamicznego takiego jak nasze zdecydowanie szedlbym w trzysetke z es
chociaz jesli mialbym czym focic i nie paliloby mnie bardzo za zmiana, to poczekalbym na nastepce 300s, ktory ma byc w tym roku
zakupowo teraz sa dylemtaty bo ukazal sie nastepca d90 w postaci d7000, a nastepca d300s ukaze sie troche pozniej - i podobnie pozycjonowane cenowo sa korpusy nowszy ale z ciut nizszego segmentu, oraz starszy ale wyzej pozycjonowany w linii produiktowej
ale to tylko do czasu ukazania sie nastepcy d300s
MarS:
--- Cytat: kichu w Kwiecień 11, 2011, 12:29:59 pm ---nota bene pojscie w czworki to teraz faktycznie jakis finansowy kosmos, ja pamietam, ze jakis czas temu komplet grip, bateria, ladowarka, zaslepka kosztowal ok tysiaka (sprzedawane jako zestaw o nazwie PDK-1)
--- Koniec cytatu ---
no dokładnie j jak kupowałem D300 to za ten pakiet 1100,- zł chyba płaciłem a w tym był grip, ładowarka i bakteria
--- Cytat: Amon w Kwiecień 11, 2011, 12:34:52 pm --- Ja mam 3 "trójki" i tak jak pisałem - chyba nigdy nie zmieniłem na zapas. Na af-s 1200 fot się zrobi na jednym aku, na ciągłym af i 70-200 zjada baterię szybko, ale też nie miałem potrzeby zmiany. Wszystko zależy od potrzeb, a faktycznie jak na 2 tysiaki - oszczędność 10 sekund dla wymiany baterii to marny uzysk.
--- Koniec cytatu ---
uzyskiem jest jeszcze te dwie klatki na sekundę szybciej klapnięte z tym że ta cena teraz to przegięcie, no z tym ze grip to u mnie obowiązkowo wiec już i tak dodatkowe koszty by były ...
a co do Fukushimy to po zakupie na jednych pokazach dokładnie liczyłem, z tym ze podpięty był 70-300, to na AF-C z gameboyem non stop bo mało kart miałem, i z włączonym podglądem fot na wyswietlaczu po zrobieniu to starczyło prądu na 2830 klatek. Podejrzewam że aby uzyskać taki wynik to musiałbym już trzecią sztukę "trójek" załadować"
Oczywiscie teraz przy 200-400 wydajność spadła
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej