FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
czyszczenie matrycy
kichu:
no i odradzam inwestycje w roznego rodzaju magiczne pedzelki, odkurzacze i tym podobne - lepiej sobie flaszke kupi c:)
praktyka uczy ze jak ma zejsc na sucho, to gruszka dobra wystarczy, a jak po gruszce nie chce to i tak trzeba pojechac na mokro
mirroo:
--- Cytat: kichu w Luty 09, 2011, 01:19:12 pm ---mirro tyko ze namaczanie sensora w sposob ktory sugerujesz to jest proszene sie o problem
ja zawsze plyn daje na szpatulke i w zaleznosci od ilosci kropel albo jest mniej lub bardziej mokra i zostawi smugi lub nie, natomiast nigdy nie ma sytuacji, ze plyn sobie plywa po matrycy
a jesli mamy plame z oleju/smaru (od mechniazmow pracy migawki w nowych puszkach) to trzeba czyscic na mokro izopropanolem wlasnie i najwyzej przetrzec wiecej niz raz i wiecej niz jedna szpatulka
natomiast imho bym raczej nie namaczal
dlatego tez m.in. lenspena bym nie polecal, bo kurz zdejmie, ale z plama niekurzowa moze byc gorzej i na dodatek sceptycznie podchodze do czyszczenia matryc czyms wielorazowego uzytku co na wejsciu moze byc juz brudne
--- Koniec cytatu ---
Może źle to napisałem. Mam na myśli miejscowe namoczenie uporczywego syfka. Namoczenie za pomocą wilgotnej szpatułki, czy czego tam kto używa. Ja akurat używałem specjalnej ściereczki a jako docisku do filtra przyciętą na wymiar karty kredytowej.
W ŻADNYM WYPADKU LANIA CZY CHOĆBY KAPANIA BEZPOŚREDNIO NA FILTR.
Jamal:
Przekonały mnie Wasze argumenty.
A co polecacie do czyszczenia optyki? Bo ja tradycyjnie bibułka, płyn i trochę cierpliwosci, ale niestety niektóre filtry są straszne do wyczyszczenia (najwyższy model UV Hoya w moim przypadku).
kichu:
mikrofibra i cieply oddech :)
a jak nie pomaga to mam jakis plyn zeissa do czyszczenia optyki
Jamal:
No własnie mikrofibra przy tym filtrze jest do d... i ogólnie jakos wszystko się na nim rozmazuje. Płyn to własnie Zeiss bo wczesniej miałem inny i myslałem że to jego wina. DLa tego bibułki kupiłem ale nadal jest ciężko.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej