ZDJĘCIA LOTNICZE > Wysłane do RA
krispol - set aplikacyjny
Drzemi:
W 2 bym kadrowanie poprawił. Kwadratowej klatki nie masz, więc można inaczej przyciąć. :) Pobawiłbym się, żeby równo ściąć skrzydła, bo jedno więcej, drugie mniej ucięte, a bardzo niewielka jest ta różnica. ;)
MarS:
--- Cytat: krispol w Styczeń 19, 2011, 06:52:25 pm ---Delikatnie sprawę ujmując jestem porażony spadkiem jakości zdjęc po ich zmniejszeniu :( U mnie na pełnym ekranie wygląda to naprawde dobrze.Sam już nie wiem.Przecież po zmniejszeniu powinna być lepsza jakość !
--- Koniec cytatu ---
Jako ze jesteś po kompletnej ocenie to pozwolę sobie cos napisać [dokładne info dostaniesz pewnie niedługo od sekretarza] zresztą jeszcze głosowanie w zarządzie przed Tobą. Abyś mógł spać spokojnie to ci tylko napiszę że te 30% spoko przekroczyłeś :)
Odnosząc się do powyższego cytatu to nie wiem na ile to jest pocieszające, ale po zmniejszeniu jest lepsza jakość, tzn powyższe foty tu na forum prezentują się lepiej niż pełna rozmiarówka. Foty te są koronnym przykładem ze przy rozdziałce 1600 pix błędy sa dużo bardziej widoczne ... nie wiem na ile są one spowodowane mankamentami powstałymi podczas focenia a na ile obróbką, choć wydaje mi się ze poległeś właśnie na obróbce ... bo np [w aplikacji masz inna numerację] ale według numeracji tu na forum to 5 i 20 na pełnej rozdziałce praktycznie nie idzie oglądać, się nawet zastanawiałem czy sztucznie nie powiększałeś małych plików do większej rozdzielczości taka pixeloza powyłaziła, w dodatku prawie wszystkie foty trochę przekontrastowane i zdecydowanie przeostrzone ... popracuj nad tym w przyszłości bo mają potencjał
krispol:
No właśnie...ja to sam już nie wiem. Praca nad każdym z plików rozpoczynała sie od pełnego pliku(surówki,bez żadnej ingerencji),następnym krokiem było wykadrowanie plików do odpowiedniego formatu,lekka zabawa poziomami,czasem jakiś stempel,zmniejszenie do rozmiaru 1600,funkcja"wyostrzanie",potem lekkie odszumienie i tyle.Powinno być dobrze a wychodzą "pasztety" I z tego nie jestem szczęśliwy. W czym może tkwić problem?Zła kalibracja monitora w lapku?A może za duży crop podczas obróbki? Może ktoś coś podpowie?
No a z 30 % jak najbardziej cieszę się i będę walczył o więcej:)(jest możliwość poznania teraz dokladnej liczby % ?)
PS. Faktycznie...wziąłem 20 na rozmiar rzeczywisty i ....nie da się oglądać :(
Amon:
krispol, a Ty nie robisz tak, że najpierw cropujesz ostro np do 900x600px, obrabiasz, wyostrzasz itp. A potem z tego robisz 1600px?
krispol:
No właśnie nie. Po cropowaniu plik ma zawsze wiecej ni np1600 px...i to dużo wiecej. I własnie jest problem, bo jak wezmę na pełny ekran to wygląda ok,a jak na rozmiar rzeczywisty to wychodza cuda. A może ja za dużo chcę wyciągnąć z 8Mpa matrycy?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej