FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie
tablet
nurek:
mam i używam.
jedyna uwaga to taka ze nie ma co brać malucha tylko jakiegoś większego.
Nie wyrzuciłem myszy i nawet dużo grafiki robię nadal myszą, ale są rzeczy, które najzwyczajniej w świecie robi się dokładniej trzymając pióro.
Tarantella:
chyba kazdy bedzie mial inne podejscie do tego tak czy siak :) u mnie na biurku lezy sobie Wacom Intuos4, powierzchnia robocza A4. wczesniej uzywalam Wacom Graphire CTE-640, (A5-powierzchnia robocza)
który wg mnie w porówaniu z Intuosem4 to jak Cinquecento porównane do auti TT. ale Graphire to byl mój pierwszy kontakt z tym malym cudem techniki, i w sumie Graphire jest relatywnie niedrogi.. rzeczywiscie, na poczatku istnieje dezorientacja w "bieganiu kursorem po ekranie ", jednak jest naprawde chwilowa,ja po pieciu minutach wyrzucilam komputerowa myszke do szuflady -in jest tam do dzis :) Do edycji zdjec tablet jest po prostu dla mnie niezastapiony, to chyba powie wiekszosc posiadaczy tego narzedzia. Wiesz, jakby co, ja swojego starego Graphire moge ci "odstapic" ;) skurzony, poplamiony, piórko tez styrane (no ja maluje dosc sporo), ale, jak to powiedzial chinczyk w skeczu kabaretu Ani Mru Mru- "AAaale dziaaala"! :)
Skibek:
--- Cytat: hlynur w Grudzień 16, 2010, 08:43:28 am ---Kichu, to jakbyś napisał:
widziałem ekstra babkę, miała wszystko co potrzeba oglądania ciemnej strony księżyca.........
--- Koniec cytatu ---
Nie, nie, to jakby napisał:
Widziałem super babkę, miała cycuszki, ładną buźkę, figurę... Ale ja i tak jestem gejem ;)
--- Cytat: hlynur w Grudzień 16, 2010, 08:43:28 am ---Są tacy co bez T. nie siadają do PS
--- Koniec cytatu ---
To PS działa bez tabletu? Muszę kiedyś spróbować ;)
A tak serio...
Polecam Wacoma Intuosa 4. Najwygodniejsza jest chyba wersja "M", czyli coś ok. A5.
To dopracowana seria tabletów. Szczególnie praca piórkiem. Czułe na nacisc (np. im mocniej dociskamy, tym pędzej jest bardziej kryjący, albo robi się nam szersza końcówka). Jest też czujnik pochyłu (kształt pędzla może się zmieniać w zależności od kąta ustawienia piórka). W komplecie jest ok. 10 wymiennych końcówkek (różne długości i twardości). No i jak odwócimy piórko drugim końcem do dołu to mamy gumkę (też czułą na nacisk).
Na samym tablecie mamy chyba 8 programowalnych przycisków (ich opcje wyświetlają się obok na wyświetlaczach).
Tablet jest dla lewo- i prawo-ręcznych. Piórko jest "bezbateryjne".
Koszt: już od ok. 1200zł.
http://www.skapiec.pl/site/cat/70/comp/522091
madmips:
mam małe bamboo (wacom) i też daje radę... mogę użyczyć do zabawy...
Slavcio:
Kichu... kup sobie Bamboo, będzie za mało to wtedy zbankrutuj ;-)
Sceptycznie podchodziłem do tego, ale po jakimś czasie (kilka dni) praca w PSie myszka - to totalna porażka - no chyba że tak jak pisał Valuś, suwaczkami tylko kręcisz.
Jak dla mnie to murzynek Bambo wystarcza.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej