co do SSD mam wlasnie tego Vertexa 2 i uzywam - pojemnosc 120GB - i jest bajka, jak wpadnie mi jakas ekstra kaska to rozwazam zmiane na wariant 240GB
niechetnie podchodze do RAID z dwoch powodow... po pierwsze na obecna chwile zaden kontroler SATA obecny na dostepnych plytach nie potrafi obsluzyc kombinacji TRIM+RAID, TRIM wpierany jest tylko dla pojedynczych dyskow pracyujacych na kontrolerze SATA w trybie AHCI...
a fama glosi, zedla zycia i osiagow SSD TRIM sie jednak przydaje
poza tym, co mnie ewentualnie zniecheca do RAIDa (strip) na SSD to fakt, ze ten przyrost szybkosci np. na takich Vertexach2 jest juz pozniej iluzoryczny, mianowicie fajne wyglada w testach i cyferki robia wrazenie, natomiast na pojedynczym SSD osiagi zabijaja (te 200mb/sek transfertu jest jak najbardziej realne np. przerzucanie jednoczesnie 5gb danych na dwa rozne dyski SATA, i kazdy spokojnie w zapisie
robil te 100mb/sek, czyli ssd spokojnie nadazal z odczytem) i podczas normalnej pracy ze zdjeciami jeszcze w zadnym momencie nie
odczulem ze czekam na odczyt/zapis czegokolwiek... taki CS5 startuje np. w 4 sekundy... i tak naprawde widze ze czekam az on sobie
cos przeliczy (bo pierwszy starty czy kazdy nastepny zajmuje de facto tyle samo... niz na odczyt czegokolwiek z dysku
co do Maca to rozumiem zachwyt systemem
natomiast sam hardware to nie do konca jest taki cacy... zalezy co sie kupi... np. jako
dyski ssd daja jakies tam samsungi, co wcale najlepszym rozwiazaniem na chwile obecna nie jest...
w mojej obecnej konfiguracji komp doslownie zapie...dala, Capture NX2 ktory na roznych sprzetach ma tendencja do zwalniania teraz
chodzi de facto w czasie rzeczywistym