Autor Wątek: jaki komp  (Przeczytany 2539 razy)

hlynur

Odp: jaki komp
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 07, 2010, 05:22:35 pm »
FunBoy- a w obudowie nie ma korbki??
No wiesz kiedyś były przy telefonach stacjonarnych (takie małe wbudowane dynamo)
I tu też jakby prądu zabrakło to można by sobie dopedałować.........zasilanie.

FunBoy

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 07, 2010, 05:32:26 pm »
FunBoy- a w obudowie nie ma korbki??
No wiesz kiedyś były przy telefonach stacjonarnych (takie małe wbudowane dynamo)
I tu też jakby prądu zabrakło to można by sobie dopedałować.........zasilanie.
hmmm... za czasów mojej mlodosci pamietam wieksze niz dzisiaj telefony... ale ciagle komorkowe... i w dodatku bez korbek... ile czasu juz stąpasz po ziemi Panie Leszku?

FunBoy

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 07, 2010, 05:52:10 pm »
cos pomieszalem w odpowiedziach i zdublowaly mi sie posty... do wyciachania ta odpowiedz
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2010, 05:55:01 pm wysłana przez FunBoy »

kichu

« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 07, 2010, 06:09:11 pm »
co do SSD mam wlasnie tego Vertexa 2 i uzywam - pojemnosc 120GB - i jest bajka, jak wpadnie mi jakas ekstra kaska to rozwazam zmiane na wariant 240GB

niechetnie podchodze do RAID z dwoch powodow... po pierwsze na obecna chwile zaden kontroler SATA obecny na dostepnych plytach nie potrafi obsluzyc kombinacji TRIM+RAID,  TRIM wpierany jest tylko dla pojedynczych dyskow pracyujacych na kontrolerze SATA w trybie AHCI...
a fama glosi, zedla zycia i osiagow SSD TRIM sie jednak przydaje

poza tym, co mnie ewentualnie zniecheca do RAIDa (strip) na SSD to fakt, ze ten przyrost szybkosci np. na takich Vertexach2 jest juz pozniej iluzoryczny, mianowicie fajne wyglada w testach i cyferki robia wrazenie, natomiast na pojedynczym SSD osiagi zabijaja (te 200mb/sek transfertu jest jak najbardziej realne np. przerzucanie jednoczesnie 5gb danych na dwa rozne dyski SATA, i kazdy spokojnie w zapisie
robil te 100mb/sek, czyli ssd spokojnie nadazal z odczytem) i podczas normalnej pracy ze zdjeciami jeszcze w zadnym momencie nie
odczulem ze czekam na odczyt/zapis czegokolwiek... taki CS5 startuje np. w 4 sekundy... i tak naprawde widze ze czekam az on sobie
cos przeliczy (bo pierwszy starty czy kazdy nastepny zajmuje de facto tyle samo... niz na odczyt czegokolwiek z dysku

co do Maca to rozumiem zachwyt systemem :) natomiast sam hardware to nie do konca jest taki cacy... zalezy co sie kupi... np. jako
dyski ssd daja jakies tam samsungi, co wcale najlepszym rozwiazaniem na chwile obecna nie jest...

w mojej obecnej konfiguracji komp doslownie zapie...dala, Capture NX2 ktory na roznych sprzetach ma tendencja do zwalniania teraz
chodzi de facto w czasie rzeczywistym :)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2010, 06:14:13 pm wysłana przez kichu »

kaczy

« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 07, 2010, 06:13:30 pm »
Nie wiem, nie wszedlem jeszcze w to rozwiazanie, wiec nie studiowalem licencji EULA... i mowiac szczerze, nie spotkalem sie z sugerowana przez Ciebie wersja boxowa MacOS'a... podasz linka, gdzie boxa mozna kupic?
Tak jak pisałem w poprzednim poście - Upgrade do Snow Leo to koszt 29$ (tyle, że aby z niego legalnie korzystać trzeba mieć Leoparda, a więc poprzednią wersję systemu), zaś wersja BOX systemu sprzedawana jest jako Mac Box Set w cenie 129$ (w tej wersji otrzymujemy także pakiety: iLife, oraz iWork). W kwestii licencji EULA - zabrania ona instalacji systemu na innym sprzęcie niż tym sprzedawanym przez Apple (obowiązuje ona na terenie USA, nie EU, ale. patrz dalej...)

Z ta preparacja softu, to chyba twoje dalekio idace wnioski, gdyz z tego co czytalem do tej pory, nic nie trzeba preparowac, czy jak sugerujesz dalej - sciagac z torrentow...
Niestety nie jest tak, że kupisz sobie oryginalne Mac Box Set i z tej płytki zainstalujesz na swoim składaku Snow Leoparda, gdyż... aby móc w ogóle zacząć instalację potrzebujesz emulować EFI (a w swoim składaku masz BIOS'a), a po drugie do poprawnego działania tego systemu na swoim "wynalazku" potrzebujesz jeszcze odpowiednich łatek (poza emulacją efi, aby ten system w ogóle się zainstalował, a póżniej - przy włączaniu komputera uruchomił). Już same tego typu modyfikacje systemu (najczęściej właśnie poprzez specjalnie modyfikowane wersje systemu Apple udostępniane na torrentach) są nielegalne, ale pomijając tutaj wszelkie aspekty prawne - nie myśl sobie, że każdy kolejny upgrade systemu będzie u Ciebie tak samo prosty jak w przypadku użytkowników sprzętu Apple, bo będzie się on niestety wiązał także z upgradowanie patchy itd. itd i tutaj właśnie... zatraca się cały sens filozofii Apple. W ten sposób, produktów tej firmy na pewno nie pokochasz.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2010, 06:17:16 pm wysłana przez kaczy »
Thank you for your attention.

hlynur

« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 07, 2010, 06:28:50 pm »
Ile Lat stąpam po ziemi???????
Chyba węgiel kamienny  jest ode mnie młodszy.

hlynur

« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 07, 2010, 06:33:04 pm »
A czy Wy nie możecie po ludzku napisać:

Proponuję-
dysk- taki a taki
płyta główna- taka
karta graficzna ......
itd.........

Co mnie obchodzi,,,,, SSD, Csd, Trimy ma być KPW i śmigać.

Dyziek

• Potas:)
    • www.dyziek.com
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 07, 2010, 06:41:37 pm »
Lechu to samo miałem pisać, ehh ta młodzież 8)

kichu

« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 07, 2010, 06:49:39 pm »
a prosze bardzo, nabylem cos takiego

procesor - Intel Core i7 950 3,06 GHz BOX
plytka     - Asus P6X58D-E
pamiec   - Corsair DDR3 3x 2GB 1600MHz CL8 Core i7
dysk ssd - OCZ 3.5'' SSD Vertex 2 120GB (Serial ATA)   (na system/roboczy)
dyski      - WD Caviar Blue 1TB WD10EALS 32MB cache SATA-II  (2szt na archiwum)

do tego grafa wg uznania (czy po prostu ma byc czy chcesz sie zagrywac), zasilacz z 650W, jakied naped DVD i obudowa

dosc istotne jest to co pisalem wczesniej o prockach, jesli ktos chce robic konfig z i7, to ten model wyzej jest tak naprawde jedynym ktory warto kupic (modele na starszym sockecie 1156 kosztuja podobnie  (roznice rzedu 100zl w jedna czy druga), natomiast ceny wszystkich
wyzszych opartych na sockecie 1336 zaczynaja sie od 2 kola w gore, co tez jest bez sensu (100% wiecej ceny za kilkanascie moze %
wiecej wydajnosci)

« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2010, 06:54:23 pm wysłana przez kichu »

hlynur

« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 07, 2010, 06:57:56 pm »
Kichu a nie lepiej pamięć DDR5 4x2GB

Pytanie do FunBoy'a: ja wiem że pralki automatyczne mają betonowe obciążniki by nie "biegały" po łazieńce.
Ale na litość boską, dlaczego ten Mac waży 18 kg.  Aby przy rozruchu po pokoju nie śmigał?

kichu

« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 07, 2010, 07:28:22 pm »
DDR5 to sa pamieci na kartach graficznych :) a nie te "operacyjne" instalowane na plycie

przy 6GB chodzi jednoczesnie ViewNX, CNX z otwarta fotka, PS z otwarta fotka, do tego jakieg przegladarki, komunikatory itd i zuzycie jest na poziomie  4GB

co mozna miec na uwadze, ze obecne plyty wspieraja dwukanalowa a nowsze trojkanalowa obsluge pamieci, wiec kupujac pamieci warto
w komplecie po 2 lub 3 moduly (oczywiscie jak plyta ma trojkanalowa obsluge pamieci, to dwu tez)

hlynur

« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 07, 2010, 07:37:25 pm »
Dziękuję za klarowną odpowiedź. Pa.

FunBoy

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 07, 2010, 08:20:35 pm »
niechetnie podchodze do RAID z dwoch powodow... po pierwsze na obecna chwile zaden kontroler SATA obecny na dostepnych plytach nie potrafi obsluzyc kombinacji TRIM+RAID,  TRIM wpierany jest tylko dla pojedynczych dyskow pracyujacych na kontrolerze SATA w trybie AHCI...
a fama glosi, zedla zycia i osiagow SSD TRIM sie jednak przydaje
ooo.... nie wiedzialem o tym.... dzieki za info :) czyli z tego co piszesz wnioskuje, ze w chwili obecnej drugi dysk ssd lepiej wykorzystac jako "scratch disk" dla plikow tymczasowych photoshopa... ostatnio zaczalem skanowac szerokie filmy i jestem w szoku ile one potrafia zajmowac miejsca na dysku... robie kilka warstw i jedno-gigabajtowe pliki to standard... a otwierajac kilka w jednym momencie zaczyna sie jazda z wydajnoscia...

co do Maca to rozumiem zachwyt systemem :) natomiast sam hardware to nie do konca jest taki cacy... zalezy co sie kupi... np. jako
dyski ssd daja jakies tam samsungi, co wcale najlepszym rozwiazaniem na chwile obecna nie jest...
no wlasnie, zachwyt nad systemem... system z hardwarem jest tam pieknie spasowany (no moze poza niektorymi wyjatkami, o ktorych zreszta sam wspominasz)... dobija mnie w pracy na windowsie, ze co jakis czas mu odwala... co prawda od momentu przejscia na wersje 7 jest lepiej, ale i tak ostatnio po doinstalowaniu skanera zaczalem zaliczac dziwne zwisy... dlatego wlasnie ciagnie mnie do "mac krainy", chociaz niestety jeszcze mnie na nia nie stac...

FunBoy

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 07, 2010, 08:44:40 pm »
W kwestii licencji EULA - zabrania ona instalacji systemu na innym sprzęcie niż tym sprzedawanym przez Apple (obowiązuje ona na terenie USA, nie EU, ale. patrz dalej...)
Czyli w krajach Uni Europejskiej nie ma prawnych restrykcji dot. instalacji oryginalnego MacOS na sprzecie innym niz zakupiony z oficjalnej dystrybucji Apple'a? Dobrze czytam Twoje slowa?

Niestety nie jest tak, że kupisz sobie oryginalne Mac Box Set i z tej płytki zainstalujesz na swoim składaku Snow Leoparda, gdyż... aby móc w ogóle zacząć instalację potrzebujesz emulować EFI (a w swoim składaku masz BIOS'a), a po drugie do poprawnego działania tego systemu na swoim "wynalazku" potrzebujesz jeszcze odpowiednich łatek (poza emulacją efi, aby ten system w ogóle się zainstalował, a póżniej - przy włączaniu komputera uruchomił). Już same tego typu modyfikacje systemu (najczęściej właśnie poprzez specjalnie modyfikowane wersje systemu Apple udostępniane na torrentach) są nielegalne, ale pomijając tutaj wszelkie aspekty prawne - nie myśl sobie, że każdy kolejny upgrade systemu będzie u Ciebie tak samo prosty jak w przypadku użytkowników sprzętu Apple, bo będzie się on niestety wiązał także z upgradowanie patchy itd. itd i tutaj właśnie... zatraca się cały sens filozofii Apple. W ten sposób, produktów tej firmy na pewno nie pokochasz.
Moja wiedza jest oparta na stronach, ktore podlinkowalem wczesniej... i nigdzie tam nie znalazlem, aby byly sugestie w kierunku uzywania nielegalnego softu... Nawet wiecej - na liscie rekomendowanego hardware'u jest wliczony zakup wersji pudelkowej MacOS'a... Z tego tez rozumiem, ze wszelkie latki, modyfikacje i inne rzeczy o ktorych piszesz powyzej (sugerujac wejscie na nielegalna sciezke) nie maja tam miejsca... Nie abym kogokolwiek zachecal - przedstawiam tylko mozliwosci, na ktore nie tak dawno sam wpadlem, a jesli nawet sam napisales, ze w EU nie ma problemu, to nie wiem o co dym... Daawno temu pamietam, ze byly rozwiazania w ktorych trzeba bylo kupic specjalna kostke podpinana przez usb (podejzewam, ze to byla to wspomniana emulacja EFI) oraz posiadac odpowienio przygotowany system - ale w tym konkretnym przypadku do procedury nie mozna sie przyczepic...

FunBoy

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 07, 2010, 09:08:26 pm »
Pytanie do FunBoy'a: ja wiem że pralki automatyczne mają betonowe obciążniki by nie "biegały" po łazieńce.
Ale na litość boską, dlaczego ten Mac waży 18 kg.  Aby przy rozruchu po pokoju nie śmigał?
Moja obudowa, a konkretnie "Antec P180" wg. specyfikacji producenta wazy 14kg jak jest pusta... wiec podejrzewam, ze wypelniona o procesor, wielki radiator, karte grafiki na pasywnym chlodzeniu, plyte glowna, pamiec ram, zasilacz, naped dvd, 5 dyskow twardych, 2 obudowy quiet-drive do wyciszenia starszych dyskow i 3 wetylatory, moze wazyc nawet wiecej niz 18-kilogramowy Mac PRO ;) Ale za to wszystko jest tam tak idealnie spasowane i wyciszone, ze komputer jest na prawde cichutki :) Dlatego jak to mowia - cos za cos ;) W Macu jest podobno jeszcze lepiej w tej kwestii ;D