FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Głębia ostrości (DoF)
szadok:
mori, dzięki.
To Twoje zdjęcie z Żelaznym faktycznie jakieś dziwne jeżeli chodzi o ostrość. Prawe skrzydło i środek są ostre, a lewe skrzydło już nie... Przesłona f11, więc głębia powinna być olbrzymia. Tu domyślam się, że czas migawki zrobił swoje 1/160, tylko pytanie czemu jedno skrzydło jest poruszone a drugie nie...? :) coś tam się w tym samolocie chyba poluzowało... czy może doszukujesz się błędu AF? No bo chyba nie termika...?
Jack S.:
Nigdy na pokazach, focąc zestawem D300s/D500 + 200-500, nie mialem problemu z głębią ostrości. Problem taki pojawił się w czasie a2a, gdzie faktycznie 70-200 najlepiej przymknąć w okolice f8 żeby mieć sensowną głębię.
Mimo to, 200-500 przymykałem zwykle do f 7.1 focąc dynamikę - wtedy obiektyw był po prostu ostrzejszy (miał lepsze MTFy niż na pełnej dziurze).
Istotna sprawa: nie mieszajmy pojęć głębi ostrości i rozdzielczości optycznej - to dwie odrębne kwestie.
szadok:
Jack S. Dzięki. Odkrywam powoli teorię i przy okazje też zwróciłem uwagę na różnice między ostrością/głębią ostrości a rozdzielczością optyki (MTF).
Mori:
--- Cytat: szadok w Marzec 11, 2019, 11:33:42 am ---mori, dzięki.
To Twoje zdjęcie z Żelaznym faktycznie jakieś dziwne jeżeli chodzi o ostrość. Prawe skrzydło i środek są ostre, a lewe skrzydło już nie... Przesłona f11, więc głębia powinna być olbrzymia. Tu domyślam się, że czas migawki zrobił swoje 1/160, tylko pytanie czemu jedno skrzydło jest poruszone a drugie nie...? :) coś tam się w tym samolocie chyba poluzowało... czy może doszukujesz się błędu AF? No bo chyba nie termika...?
--- Koniec cytatu ---
Sam się zastanawiam bo mam wiele takich fotek. Być może w tych maszynkach płaty, a zwłaszcza ich końcówki, mocno pracują i planowo się odkształcają przy manewrach. Przy tym zdjęciu stawiałbym jednak raczej na to że AF ustawił się lekko przed samolotem który leci po skosie w stosunku do obiektywu przez co maszyna miejscami leży w płaszczyźnie AF a miejscami nie i ostrość idzie tam już w świnią dal ...
szadok:
--- Cytat: mori w Marzec 11, 2019, 11:52:14 am ---
--- Cytat: szadok w Marzec 11, 2019, 11:33:42 am ---mori, dzięki.
--- Koniec cytatu ---
Sam się zastanawiam bo mam wiele takich fotek. Być może w tych maszynkach płaty, a zwłaszcza ich końcówki, mocno pracują i planowo się odkształcają przy manewrach. Przy tym zdjęciu stawiałbym jednak raczej na to że AF ustawił się lekko przed samolotem który leci po skosie w stosunku do obiektywu przez co maszyna miejscami leży w płaszczyźnie AF a miejscami nie i ostrość idzie tam już w świnią dal ...
--- Koniec cytatu ---
Ja bym stawiał raczej na drgania/wibracje skrzydła w czasie manewru. Nie wiem jak wyglądał tu pełen kadr. Ale nawet jakby AF ustawił się na innym samolocie w formacji to w tych warunkach (600 mm i f11) teoria mówi, że głębia powinna być bardzo duża, nawet pomijając odległość samolotu od aparatu. Przy odległości 500m głębia wynosiłaby ponad 600m (160 m z przodu, 440 m z tyłu).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej