FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Głębia ostrości (DoF)
Mori:
szadok, z ręką na sercu nigdy się nie zastanawiam nad tym w momencie robienia zdjęcia. Niemniej o ile pamiętam teorię to odległość do celu jest dość kluczowym czynnikiem na uzyskaną głębię ostrości.
W przypadku tego zdjęcia żeby uzyskać założone przez Ciebie 600m głębi ostrości musiałbym być od celu pewnie jakieś 500m :)
Zabij nie wiem ile to dokładnie było ale obstawiałbym pewnie że nie więcej niż 100-200m. A wtedy przy matrycy DX, ogniskowej 600mm i przysłonie 11 mówimy już raczej tylko o max 10-30 metrach.
Dołóż do tego błąd AF który ustawi się zbyt blisko i maszyna może leżeć na granicy takiej strefy ostrości. A że dodatkowo leci lekko skosem do patrzącego to rozkład tych resztek strefy ostrości na maszynie może być dość nieprzewidywalny.
kifcio:
podsumowując
teoria sobie
praktyka sobie
a i tak życie weryfikuje każde zdjęcie :D
Mori:
Wiesz Kifcio nie to żeby mnie to sen z powiek spędzało ale faktycznie mam kolekcję kadrów gdzie jedno skrzydło akrobacyjnego samolotu jest ostre a drugie totalnie poruszone.
Przy kilku zdjęciach faktycznie zastanawiałem się czy w tych maszynach płaty pracują tak nierówno czy to efekt innego czynnika.
Obstawiałem jednak raczej ruch wokół kilku osi.
Tomcat:
--- Cytat: mori w Marzec 13, 2019, 02:33:12 pm ---Wiesz Kifcio nie to żeby mnie to sen z powiek spędzało ale faktycznie mam kolekcję kadrów gdzie jedno skrzydło akrobacyjnego samolotu jest ostre a drugie totalnie poruszone.
Przy kilku zdjęciach faktycznie zastanawiałem się czy w tych maszynach płaty pracują tak nierówno czy to efekt innego czynnika.
Obstawiałem jednak raczej ruch wokół kilku osi.
--- Koniec cytatu ---
Mam podobny dylemat na fotach z Jurgisem.
Frodo:
Mnie uświadomił Roguc, że to "rozklekotanie" - ruch wokół własnej osi. A ja się Flatter doszukiwałem.
O tu z Axalp sampel:
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej