HANGAR PARTY > Hangar Party

Prośba o poradę - odzież i obuwie w góry.

<< < (3/4) > >>

Łukasz Kulik:
Sławol. Pytanie w stylu jaki dobry samochód kupić. Dużo zależy od preferencji i od rodzaju aktywności jaką uprawiasz w górach. Sprzętu i ciuchów jest od groma. Są marki które prawie każda rzecz maja na najwyższym poziomie a są tez takie które robią super rzeczy ale tylko te z kategorii highest level.
Na pewno nie ma co oszczędzać na butach. Kup najdroższe na jakie Cię stać. Ale nie kupuj w ciemno. W do Rych sklepach doradzą dobrze pod kątem użytkowania ale musi to być sklep stacjonarny. Nawet jak się zdecydujesz, przymierzasz to i w internecie znajdziesz dobra cenę.
Co do kurtki. Nawet te drogie po 2k zł potrafią rozczarować. Albo rozklejeniem się szwu albo oddychalnoscią. Lepiej poczytać opinie. Dobre marki nie wstydzą się opinii użytkowników i zamieszczają je pod produktami jak np Arcteryx.

Aby wszystko ładnie oddychało i było hydrofobowe to nie zapomnij o odpowiedniej konserwacji i impregnacji. Ja polecę nikwax i toko ale nie kupuj impregnatów w aerozolu. Starczają na dwie kurtki i dwie pary spodni i są mniej trwałe.
Warstwy pośrednie tez są ważne ale jak masz się spocić to ani merino ani superhiperduper nie pomoże dlatego tu bym nie przesadzal. Po prostu ma być oddychające.

Sławol:
Ale miałem czytania, kochani jesteście! ;D

To tak pokrótce...

@Aniu - dzięki za linki, niektóre już trafiłem, na 8a właśnie buty sobie upatrzyłem :) Artykuł o materiałach na pewno przeczytam. Myślę właśnie o Wildgarst za rok, ale Rzepka już to wie ;) O Salewach też czytałem, to już taka lepsza półka cenowa właśnie. Z zakupami mi się nie spieszy, ale może w tym roku coś bym już sobie kupił, chociaż jedną rzecz.

@Rzepka - Ty już wiesz, że masz mnie na głowie ;D TKmaxx u mnie nie ma, ale podczas wypadów weekendowych zdarza mi się zajrzeć tam. Sporo rzeczy tam mają i trzeba poświęcić na to z pół dnia.

@Frodo - jasne, nie muszę wydawać wielkich pieniędzy i co więcej - nie chcę. Ale jeśli będzie trzeba kupić coś lepszego i mocnego - trudno, trzeba. Nikt nie kupuje autobusu, żeby dojechać po bułki do Tesco ;) Dzięki za techniczne i zdrowotne wskazówki!

--- Cytat: Łukasz Kulik ---Sławol. Pytanie w stylu jaki dobry samochód kupić. Dużo zależy od preferencji i od rodzaju aktywności jaką uprawiasz w górach.
--- Koniec cytatu ---

Wiem, Łukaszu, wiem :) Swoich preferencji "z życia" jeszcze po prostu nie mam. Dlatego też na początku wstępnie opisałem jakieś konkrety dot. pory roku i terenów na początek przygody oraz plany rozwoju zainteresowań. A co się wyklaruje z czasem, to nie wiem, muszę zaliczyć jeden taki wypad i to zwyczajnie poczuć i zebrać doświadczenie.

--- Cytat: Łukasz Kulik ---Na pewno nie ma co oszczędzać na butach. Kup najdroższe na jakie Cię stać.
--- Koniec cytatu ---

O to to, widzę, że się rozumiemy. W sumie to całe życie najwięcej wydaję właśnie na buty. Mierzenie w sklepie na pewno, obejrzę co mam u siebie, a jeśli nie, to pojadę do innego miasta, żeby właśnie przymierzyć i zobaczyć, co i jak. Albo przez Internet.

--- Cytat: Łukasz Kulik ---Co do kurtki. Nawet te drogie po 2k zł potrafią rozczarować. Albo rozklejeniem się szwu albo oddychalnoscią. Lepiej poczytać opinie. Dobre marki nie wstydzą się opinii użytkowników i zamieszczają je pod produktami jak np Arcteryx.
--- Koniec cytatu ---

Racja. Na pewno się douczę i poczytam :)

--- Cytat: Łukasz Kulik ---Aby wszystko ładnie oddychało i było hydrofobowe to nie zapomnij o odpowiedniej konserwacji i impregnacji. Ja polecę nikwax i toko ale nie kupuj impregnatów w aerozolu. Starczają na dwie kurtki i dwie pary spodni i są mniej trwałe.
Warstwy pośrednie tez są ważne ale jak masz się spocić to ani merino ani superhiperduper nie pomoże dlatego tu bym nie przesadzal. Po prostu ma być oddychające.
--- Koniec cytatu ---

Zanotowałem.

Bardzo mi pomogliście, dziękuję! :)

Plusz:
Ja to wogole się nie znam, ale moj syn łazi po górach i lasach w Lowa Zephir GTX Mid. Lato, zima i sobie bardzo chwali. Zresztą paru wojaków w armii też :)

Sławol:
Dzięki, dzięki, każda opinia się przyda.

A powyższy typ butów też mi łazi po głowie ;D

Sławol:
Test wodny Zephyrów, o których wspominali Plusz i Hornet:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej