FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Dokąd zmierzasz Nikonie?
Mori:
Dokładnie tak szamal. Oni cały czas idą w dobrą stronę. Bateria to oczywiście coś do poprawienia ale to najprostsza część układanki.
Prędzej czy później znajdzie się firma która to zauważy i zrobi do niego gripa takiego jak kiedyś miałem do D90. Cały grip był jednym wielkim akumulatorem. Był tak pojemny że odzwyczaiłem się jego ładowania. Kiedyś pojechałem na 2-dniową imprezę bez jego ładowania, potem znowu zapomniałem go załadować i znowu zrobiłem całodniowe fotoloto. Po 3 dniach intensywnego fotoloto wciąż miałem koło 30% pojemności. Moszna? Moszna ... :)
Wielu jak mantrę powtarza że ten system nie ma dość szkieł, zwłaszcza długich ale spokojnie, jak się chociaż trochę spopularyzuje to Sigma i Tamron szybko zrobią wersje killu swoich szkieł i problem zniknie. Na szczęście w moim Sporcie mogą, jakby co, bagnet wymienić. I może to jest metoda na łagodnijeszą zmianę systemu w przyszłości.
:)
szamal:
Absolutnie masz rację że szkła to pikuś, jak bedzie duza sprzedaż, a widać że cały czas rosnie (Sony miało 23% wzrost) to wypuszczenie jesnego czy dwóch szkieł tele z bagnetem E nie bedzie jakims mega wyzwaniem. A do tego jeszcze to co napisał Słowik, czyli nowe matryce które beda zarezerwowane tylko dla Sony i rysuje całkiem nie ciekawa przyszłość dla Nikosia :(
Fisher:
Pokrycie AF na 93% matrycy to dobry początek, do tego nowa matryca, nowe szkło 100-400 i temat do poważnych przemyśleń ....
Sony miało 500/4, jest więc szansa, że pokażą pod mocowanie E kiedyś ....
Jeśli telekonw 1.4 dobrze współpracuje ze szkłem, to klękajcie narody ...
póki co, cały sekret dla ludów tkwi w głębokości portfela dla tego systemu :)
do tej pory nie lubiłem SONY, ale zmienili też i wizjer, to może mi się odwróci kiedyś, kiedy będę miał głębszą kieszeń :)
ps. jeśli wszystkie parametry puszka versus szkło zagrają ze sobą, to kwestia baterii jest nieistotna dla mnie ... :)
kichu:
Generalnie pozyjemy zobaczymy. Rynek zmierza w tym kierunku, ze lustrzanki i ewentualnie zaawansowane bezlusterkowce beda narzedziami
dla segmentu zaawansowany amator, semipro i pro i w tym kierunku to wszystko raczej pojdzie. Minus bedzie taki, ze za mniejszym wolumenem
sprzedazy pojda wyzsze ceny.
Na razie N i C maja mocne kompletne system, body szkla akcesoria. Sony i bezlusterkowce skutecznie tort podgryzaja ale jeszcze troche to wszystko
musi potrwac.
ja bym wrzucil na luz, sprzet to sprzet najwyzej bedziemy focic komorkami :)
Plusz:
Tak sobie myślę, jak ten Hesja mógł D80 wypstrykać cały swój pierwszy album?? Przecież taka matryca 10 MP, 3 kl/s, bufor na 6 RAW, 1 slot na kartę SD, to już telefony są 2 razy lepsze?
Ale swoją drogą, co roku na wiosnę u Nikona był cashback... a teraz ... cisza ...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej