Jack pytanie zatem czy jakbyś miał lepszy sprzęt to spełnił byś swój pomysł w 100% z tym Viggenem ? Ale pomysłem w tym przypadku możesz już nazwać samą chęć zrobienia zdjęć jak samolot leci. Mogę przykładowo jechać na pokaz z pomysłem zrobienia zdjęć F-16 z przodu z boku z dopalaczem, nalatującego, odlatującego i ze zrobieniem pilota w kabinie, panoramowaniem itd. Tak owszem jadę z głową pełną pomysłów jak każdy zapewne, nawet amator z kompaktem w ręku ma w takim razie pomysł bo też chciałby zrobić zdjęcie viggena z dopalaczem, ale nie zrobi

To znaczy nie zrobi na tyle żebyś mu nie powiedział że kosz

Gdyby ów amator miał lepszy sprzęt to szanse na zrobienie takiego zdjęcia rosą i stają się realne.
Hesja
Ogólnie to musiałbym napisać skąd wziął się ten wątek bo to po wydzielenie tematu wygląda nieco inaczej.
Moja wypowiedź była kierowana do zdjęć z Ostrav Sławola a set składał się tylko z latających samolotów. Więc pisząc to co napisałem brałem pod uwagę właśnie te zdjęcia bo to była myśl do wątku a nie ogólne przemyślenie na temat fotografii. Przede wszystkim w skrócie chodziło o to że Robootek poradził Sławolowi żeby użył mocy Photoshopoa na co Sławol odpowiedział że nie lubi mocnej obróbki...
Tak powstał mój post w którym zaznaczyłem że na fotografię składa się przede wszystkim dobry sprzęt i umiejętność obróbki w Photoshopie dlatego zalecam Sławolowi przekonanie się do mocniejszego obrabiania zdjęć bo w ten sposób może się dalej rozwijać. Kontekst był tai że przy podejściu do fotografii w sposób :nie lubię za mocno grzebać fotoszopem" będzie go ograniczać w osiągnięciu jakość.
Burza chyba się wywołała bo w przypadku fotografowania lecącego samolotu na pokazie sprowadziłem rolę człowieka do Słupa co by barwniej brzmiało. Ale biorąc pod uwagę jak bardzo wszyscy uczepili się tego słupa domyślam się ze to ich uraziło.
Napisałem to skrótowe wprowadzenie aby było jasne że temat powstał w kontekście pewnych zdjęć a dokładnie byłby to latające samoloty na pokazie, więc nie możemy nagle rozmawiać o wszystkich dziedzinach fotografii.
Nie, według mnie na dobrą fotografię nie składa się tylko sprzęt i obróbka. Nigdy tak nie twierdziłem, poza tym już we wcześniejszych postach wskazywałem kilka czynników więcej które się składają na foto. Zgadzam się dokładnie z tym co wypunktowałeś i nigdy nie twierdziłem inaczej.
podsumowując napisałem o trzech czynnikach ale nie twierdząc że to jest wszystko w takiej kolejności
1. Sprzęt
2. umiejętność wykorzystania softu do obróbki
3. Człowiek
W kontekście zdjęć na których leci odrzutowiec a ty musisz go złapać w kadrze.
Dlatego wolałbym abyśmy trzymali się tego skąd wziął się wątek i dlaczego podły z mojej strony takie argumenty. Nie dotyczy to fotografii samej w sobie tylko określonej sytuacji w której fotografujemy samolot.
Jeśli nie uczestniczyłeś w temacie od początki masz pewnie nie do końca jasny pogląd na to i oceniasz przez pryzmat komentarzy ludzi którzy nieważne jak ale muszą mi udowodnić że się mylę, najczęściej aby znaleźć argument muszą odbiegać od setna wątku i wtedy powstaje wrażenie że mój wpis dotyczy wszystkiego i niczego. A dotyczy ściśle określonej sytuacji na podstawie komentarza Sławola