FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

marsjańskie teorie o chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie

<< < (4/28) > >>

marsjanin:
Szamal, żeby było jasne, ja nie twierdzę że słabszym sprzętem nie da się zrobić dobrego zdjęcia.

Twierdze że sprzęt jest najważniejszy, ale to nie to samo co fakt że gorszy sprzęt nie nadaje się do niczego.

Tak jak napisałem Jackowi możecie wytypować fotografa a amatora wybierzemy. To prosty eksperyment, który można zrealizować na dowolnych pokazach.

kichu:
Dobry sprze pozwoli Ci zrobić lepsze technicznie zdjęcia, niż sprzet gorszy. Ale dobre techniczne zdjęcie, jeśli nie idzie za tym jakaś spójna koncepcja w głowie
(nazwijmy ją umownie "art) pozwoli Ci się stać co najwyżej dobrym rzemieślnikiem :)

Ogladając i oceniajać zdjęcia, które były nadsyłane do spfl do aplikacji czy dogrywek doskonale po czasie widać, kto robi zdjęcia mając w głowie jakas fajna
koncepcje i coś chce pokazac od siebie, od tych, którzy robia dobre technicznie zdjęcia.

Każdy sprzęt ma swoje plusy i minusy... natomiast przed jednym tez przestrzegam... to jest bradzlowanie się tym, ze ktos ma taki sprzet i zrobil takie i takie
zdjecia (nawet bardzo fajne)... bo jednego nigdy nie zobaczycie... mianowicie, zdjęc ktore tych sprzet np. nie pozwolil mu zrobic... bo ten D500 i 500VR byly
w danym momencie np. za ciasne, a cos fajnego sie dzialo na szeroko.

I tak dalej i tak dalej.

Tyle w tym temacie.

marsjanin:
Kichu

Fotograf ma znaczenie, ale nie tak duże jak sprzęt i soft.

Dając fotografowi zestaw z sigmą jaki opisałem powyżej fotograf może i ma koncepcję ale nie jest wstanie jej zrealizować. Dlatego kluczowy jest sprzęt by fotograf mógł zrealizować cokolwiek.
Jak już mamy powiedzmy z czego wybrać bo sprzęt dał wystarczającą jakość. to wtedy kluczowe jest odpowiednie posłużenie się oprogramowaniem do obróbki. Nie umiesz się posłużyć to masz to co wypluła puszka a słaba puszka wypluwa słabe zdjęcie i tylko softem możesz je poprawić. Więc musisz umieć się nim posłużyć na wysokim poziomie. a pomysł na zdjęcie jest właśnie w tym miejscu. Jak już masz dobrej jakości surówkę i umiesz użyć Photoshopa.

Pisząc - dobry sprzęt mam też na uwadze właściwie dobrany do tego co chcesz fotografować, wiadomo że tele nie jest do wszystkiego, ale szeroki kąt też może być lepszy lub gorszy.

PS. Z ciekawości zapytam kto tytułował ten wydzielony wątek ? Bo nie pisałem nic o "chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie" tylko o roli sprzętu i fotografów odnośnie jakości zdjęcia.

kichu:

--- Cytuj ---Dając fotografowi zestaw z sigmą jaki opisałem powyżej fotograf może i ma koncepcję ale nie jest wstanie jej zrealizować.
--- Koniec cytatu ---

Ale czego to dowodzi. Fotograf z długim wackiem tez moze miec koncepcje np. na szerokie ujecie, ale jak nie bedzie mial zestawu z sigma
to nie bedzie w stanie jej zrealizowac. Ten temat ma znaczenie w obie strony.

Co do reszty tego co psials, jedno i drugie to sa narzedzia i od tego co ktos ma w glowie zalezy jaki bedzie efekt koncowy. Czesto i gesto
widzialem sfotografowany ten sam moment, przez np. cztery rozne osoby stojace obok siebie fotografujace tym samym sprzetem. Efekt
koncowy u kazdego byl inny, bo kazdy nadawal tej fotce swoj "finishing touch" jak to ladnie anglicy mowia.

To nie matematyka, a sprzet i soft same zdjec nie robia :) Sorry...

Nazywajac rzeczy po imieniu najczesciej tego typu watki maja stety/niestety podloze finansowe i toczy sie pozniej dyskusje, o roli fototgrafa,
sprzetu (najwczesciej w kontekscie dlugich wacków pt. gdybym miał to...), narzedzi... a w tle tak naprawde chodzi o jedno...

Złoty:

--- Cytat: marsjanin w Wrzesień 28, 2016, 10:52:03 am ---PS. Z ciekawości zapytam kto tytułował ten wydzielony wątek ? Bo nie pisałem nic o "chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie" tylko o roli sprzętu i fotografów odnośnie jakości zdjęcia.

--- Koniec cytatu ---

Ależ to właśnie jest istota sarkazmu;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej