FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
marsjańskie teorie o chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie
marsjanin:
Jack S.
Umiejętności fotografa nie są bez znaczenia, ale nie są też najważniejsze. Wręcz są stosunkowo mało ważne.
Co prawda niewiele mi mówią poszczególne modele Nikona bo zorientowany jestem jedynie w Canonie ale to nie jest istotne.
Oczywiście kiepskim sprzętem możesz zrobić dobre zdjęcie. jak masz sprzyjające warunki to telefonem zrobisz fajne foto ze statyki, ale tego co lata już nie zrobisz :)
Sprzęt ma kluczowe znaczenie a przykład jest prosty.
Weźmy taki zestaw:
jakiś tani Nion za 1500 zł + obiektyw Sigma 70-300 mm który kosztuje 500 zł Szkło z którego zrobiono soczewki prawdopodobnie bardziej nadaje się do zaprawiania w tym obiektywie ogórków, ale jest 300 mm :)
Drugi zestaw:
Nikon 810d + 400mm 2.8
Ty wybierasz najlepszego fotografa jakiego znasz i dajesz mu zestaw nr 1
Ja wybieram losowego gościa który przechadza się z rodziną na pokazach, albo nawet Ty możesz go wybrać i dajemy mu zestaw nr 2 (ustawiamy na auto bo może ie wiedzieć jak się obsłużyć)
Mamy pochmurny dzień, piękne "dymki: na maszynach i marcheweczki itp.
Kto Twoim zdaniem będzie miał więcej udanych zdjęć, z który da się coś wyciągnąć ?
Fotograf z zestawem nr 1 będzie miał zero. sprzet który ma w ręku zanim zorientuje się że coś leciało i zacznie zastanawiać się gdzie miała byc ustawiuona ostrość to będzie już niestety po pokazach.
Amator z zestawem numer 2 będzie miał materiał z którego spokojnie uzbierasz secik.
Jack S.:
IMHO - nie masz racji, bo fotograf z dłuższym stażem będzie świadomy ograniczeń sprzętu i będzie ustawiał go tak, żeby materiał był fajny tak czy siak.
szamal:
Marsjanin, zapodałeś temat aby podyskutować i tu zgadzam sie ze Złotym, ale skoro chcesz dyskusji to pewnie kilka osob Ci odpowie ;-) Pytasz sie kto bedzie miał wiecej udanych fot, to możesz byc pewien ze fotograf z tanim Nikonem + 70-300. Popatrz sobie nawet na foty na tym forum i zobaczysz jak wiele świetnych fot robionych jest tańszymi Nikonami z obiektywami 70-200 albo 70-300.
PS
Faktycznie brovar ma rację i najlepiej jakby admin przeniósł tę dyskusje do oddzielnego wątku
marsjanin:
Proponuję wydzielić temat jeśli komuś się chce.
Jack
Można to łatwo sprawdzić kto ma rację.
Postaw fotogrfa, którego chcesz i załatw D810 + 400 mm
Amatora załatwimy na miejscu pokazów :)
Oczywiście amator nie umie ogarnąć PSa więc tutaj przewagę ma fotograf, ale skoro wychodzimy z założenia że to nie PS robi zdjęcia to oceniamy surówkę ?
Jeśli nie wierzysz w to co napisałem to zapewne nigdy ne miałeś w ręku sigmy 70-300 :D
Jack S.:
Miałem Sigmę 70-300 w łapach to primo. Sam cały ubiegły sezon robiłem 70-200 z telekonwerterem 1.4 sigmy, na Nikonie D90, i jakość tego zestawu jest mniej więcej na poziomie jakiegoś taniego 70-280. D90 to puszka mająca już 10 lat. Moje foty z Radomia tutaj: http://spfl.pl/forum/index.php/topic,11067.0.html
I do dziś lepszego setu na forum wrzucić mi się nie udało :(
Secundo, zakładam, że PS jednak będzie dostępny. Obstaję przy swoim.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej