FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

marsjańskie teorie o chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie

<< < (2/28) > >>

Złoty:
wierz mi, że doceniam sarkazm ;)
Ale w Twoim oświadczeniu zakończonym kropką poza kategorycznością nic więcej nie było ;)

Carlito:
marsjanin, bez rozwodzenia się, zacytuję klasyka: nie idź tą drogą...

Mori:

--- Cytat: marsjanin w Wrzesień 27, 2016, 09:54:59 am ---Jakość fotografii lotniczej zależy od 2 czynników:

1. Najważniejszy to profesjonalny sprzęt którym robione są zdjęcia
2. Profesjonalny soft w którym obrabiane są zdjęcia i umiejętność obsługi tego softu.

--- Koniec cytatu ---

Oj marsjanin, wkroczyłeś na niebezpieczny teren. :)
Na tym forum teza że ODPOWIEDNIO WYSOKI (czego niestety nie dodałeś) poziom wymaga powyższych punktów nie wiedzieć czemu wywołuje dziwne reakcje.
Jakoś zawsze wiele osób to neguje chociaż większość chce mieć te D500, D810, 500 VR, itp ... Ot taki paradoks :):):)

Jack S.:
Focę D300s. Mistrzem nie jestem, samym fotoloto zajmuję się dopiero drugi sezon, mam jeszcze wieeeeeeeeeele godzin nauki przed sobą, ale nie wiem, czy ten aparat nagle jest gorszy,  niż był 10 lat temu, gdy pojawiał się na rynku. A wiem, że np. Prezes, czy wiele innych osób, tej puszki używało. Robili zdjęcia gorsze jakościowo? Czy może lepiej to ująć - mniej wartościowe?

Może D810 faktycznie pomaga, w pewnych kadrach ala zbliżenia, etc., ale absolutnie nie jest rzeczą niezbędną. Z D300s da się zrealizować fajne ffoty, ale w zakresie możliwości jakie oferuje ten aparat - np. o kabinówkach mogę póki co zapomnieć, jeżeli samolot jest daleko [dlatego chcę D500].

Sprzęt jest ważny,  ale to nie on robi foty. W momencie, gdy chcesz równać się z osobami wykorzystującymi zestawy ala D810 + 500 f4 FL, to fakt.  Ale ja jestem hobbystą, nie 'sram pieniędzmi' [wybaczcie kolokwializm], nie zarabiam na zdjęciach, ergo, nie dysponuję takowym uzbrojeniem. Czy zabiera mi to radochę z robienia zdjęć? Tylko w przypadkach, gdy chcę przyciąć samolot i zostawić samego pilota w kabinie :) A i  to nie zawsze.

Chcę robić coraz lepsze foty, rozwijać się, owszem. ALE,

1. Sztuka [bo tutaj, foty traktujemy raczej jak sztukę, w odróżnieniu do spotterskiej produktówki, right?] to nie wyścigi.
2. Nie zarabiam na zdjęciach, jest to moje hobby, więc mierzę sprzęt na moje skromne możliwości finansowe, szczególnie, że mam wydatki o wyższym priorytecie.

Mam wrażenie marsjanin, że stawiasz warunki ku uprawianiu fotoloto, tak jakby D810 + stałka były swego rodzaju 'kartą wejściową' do klubu. Nie są.

marsjanin:
Carlito, ja na serio nie rozumiem o co chodzi. Szczerze uważam, że nie napisałem nic co mogłoby być negatywnie postrzegane. Będę wdzięczy jeśli ktoś mi to jakoś jasno napisze co zrobiłem nie tak, że budzi to takie reakcje z Waszej strony.
Z mojej strony wygląda to w skrócie tak: W odpowiedzi na to że Sławol nie lubi dużej ingerencji softu napisałem post, który uważam za poradę i w takiej intencji go pisałem.
Na co Szamal postanowił zakpić sobie z tego co napisałem bez żadnego argumentu na temat. Kto w tym przypadku trolluje czy prowokuje ?

Pytam całkiem serio, co napisałem nie tak, że budzi to takie negatywne reakcje ?

--- Cytat: mori w Wrzesień 28, 2016, 08:52:30 am ---Oj marsjanin, wkroczyłeś na niebezpieczny teren. :)
Na tym forum teza że ODPOWIEDNIO WYSOKI (czego niestety nie dodałeś) poziom wymaga powyższych punktów nie wiedzieć czemu wywołuje dziwne reakcje.
Jakoś zawsze wiele osób to neguje chociaż większość chce mieć te D500, D810, 500 VR, itp ... Ot taki paradoks :):):)

--- Koniec cytatu ---

Nie napisałem nic odkrywczego, uważam, że każdy kto siedzi w fotografii wie jakie znaczenie na zdjęcie ma sprzęt i soft. Jeśli ktoś ma odmienne zdanie to spoko, ja mam takie. Możemy sobie podyskutować, przekonywać się wzajemnie itp. w końcu to forum o fotografii więc temat można rozkminiać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej