Witajcie ponownie.
Jako, że pogoda robi się coraz lepsza i dzień coraz dłuższy, zastanawiam się, jak najlepiej wejść w nadchodzący sezon pokazów lotniczych. Planuję uderzyć na coś więcej niż RIAT, póki co w miarę pewnie wyglądają Flying Legends, zapewne uda mi się też wcisnąć kilka mniejszych imprez. Ponownie zastanawiam się nad kwestią szkła - wymyśliłem sobie, że zamiast wywalać 1000 funa na Sigmę, może lepiej byłoby wypożyczyć jakiś systemowy słoik na kilka imprez do mojego D5100?
Który obiektyw byście polecali?
AF-S 80-400
AF-S 400 f/2.8 G ED VR
AF-S 200-400 f/4 G IF-ED VR
Jakiś inny?
Jeśli już mowa o wypożyczaniu, nie ukrywam, że raczej niechętny jestem ze względu na ewentualne uszkodzenia obiektywu i koszty z tym związane, ale z drugiej strony wykupione ubezpieczenie powinno załatwić sprawę w razie konieczności. Kasa leży odłożona, ale ciągle nie mogę się zdecydować i wstrzymuję zakup. Niezależnie jednak od decyzji chciałbym coś długiego, co będę mógł w razie konieczności uzupełnić 70-300VR, którego obecnie używam.
Zakładając, że mam już większe szkło, powiedzcie mi jak to jest z bateriami. Do tej pory maksymalnie wykorzystałem mniej niż dwie baterie w ciągu jednego dnia w Fairford, ale powiedzmy sobie szczerze, większość akcji po prostu przeszła mi koło nosa, bo mój zestaw nie mógł 'dorzucić' na odpowiednią odległość. Ile tak na oko byłoby dobrze zabrać, żeby starczyło na cały dzień?
Jeszcze jedno pytanko o obróbkę. Powiedzcie mi proszę, czy to zdjęcie wygląda jakoś akceptowalnie według Was, czy nadal przeginam pałę z suwakami?
Pozdrawiam
Tomek