Wziąłem od Tadzia do potestowania i w celu ewentualnego kupna Kenko 1.4. Szukałem długo używki Nikona ale nic się nie trafia jak na razie a czas nagli 
Gdyby to nowe TC od Nikona było naprawdę ulepszone w jakiś sposób pod kątem szybkości AF i w drugiej kolejności lepszego obrazka to bym się zastanowił bo to teraz będzie mój podstawowy zestaw wraz z 300 2.8.
Larki AF szybszy nie bedzie bo czy stary 1.4 czy nowy to taka sama strata światła. Gdzie szukałbym postępu to mniejszy spadek kontrastu (lepsze szkła i powłoki) niż
na starym TC i moze troche lepsza rozdzielczosc (czytaj mniejszy jej spadek niz na starym TC), ale jesli chodzi o ten drugi aspekt na cuda bym nie liczył, bo TC to po
prostu taka troche lepsza lupa, która powieksza obrazek z normalnego szkla, wiec spadek rozdzielczosci wynikajacy z powiekszenia jest nieunikniony.
Z TC2 w wersji II i III byla taka akcja, ze duzo lepiej przenosilo kontrast niz starsza wersja i wszyscy na poczatku wow - jest duzo lepiej. Pod tym wzgledem bylo,
ale z rozdzielczoscia bylo tylko minimalnie lepiej, bo jak sie cropowalo obrazek z TC2 to czy starsza wersja II czy nowsza III spadek jakosci byl podobny.
Z TC w stosunkud do golego szkla widac roznice jak cropujesz obrazek. Jak gole szklo np. cropniesz nawet 70-80% i trzyma detal, tak przy TC i podobnym
cropie obrazka bedziesz widzial juz spadek tego detalu. Dlatego testy TC w necie czesto mozna o kant d... wsadzic, bo gosc sfocil ptaka, ktory jest blisko
i zajmuje prawie caly kadr i mam wow efekt z TC, a ty focisz samolot ktory jest daleko, chcesz takie zdjecie zcropowac 50-60% i juz masz gorszy efekt.
W Twoim przypadku bym sie nie szczypał tylko łyknał najnowsza wersje...