FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

kupno sprzetu na nowo...

(1/4) > >>

sebah:
Czesc,

Otoz jak niektorzy z Was wiedzia 18 grudnia wlamano mi sie do mieszkania i skradziono caly sprzet jaki mialem min canon 600mm etc... czekam teraz na decyzje/wyplate z ubezpieczenia i borykam sie z wyborem sprzetu. Nie chce zaczynac kolejnej  wojenki co jest lepsze canon czy nikon ale takie jest moje pytanie. W 600mm irytowalo mnie to ze moge miec problem z transportem jako bagaz podreczny i troszke waga. Jako ze zawsze bylem za canonem, chociaz nikona tez mialem to nie wiem teraz co wybrac. Docelowo chcialbym miec 600/500mm z 70-200, 24-70 i cos szerokiego. Z tego co sie zorientowalem to nikon wypada ''ostrzej'' wzgledem canona, za to w canonie kolory sa troszke lepsze. Cena rowniez gra role. Zestaw ktory chce z 5dmk3 wyjdzie jakies 17k euro a u nikona z d800 jakies 12/13k euro, roznica jest wrecz spora. Powiedzcie mi jakie sa zalety nikona, dlaczego to wlasnie nim powinienen sie zainteresowac?

Pozdrawiam
Seba

Łukasz Kulik:
Sebah, co tu dużo mówić. Kiedyś pisałeś, że w nederlandach można łatwo wypożyczyć sprzęt. Też tak zrób, po testuj i będziesz wiedział czym Ci lepiej focić.
Osobiście wolę czarną niż szarą rurę.
Pozdrawiam,  :D

wilk:
dla mnie za canonem przemawia 200-400/4 z zamontowanym TC 1.4 masz wtedy 200-560 bez zbędnego zdejmowania szkła. Co do sprzętu; jak siedziałeś w C to pewnie bym się w tą stronę kierował; zmiana całej klawiszologii może być na początek upierdliwa.  Większość z nas foci N bo jako pierwszą puchę kupili Nikona i tak zostało, później znajomości z Forum i NKP.

Spad:
ZW w kwestii klawiszologii. A canonowskie 200-400 TC 1.4 ma plusy dodatnie (o których pisał Wilk) i plusy ujemne: cenę i ciężar (przy dłuższym foceniu nowa pięćsetka Canona sprawia całkiem lightowe wrażenie w porównaniu).

sebah:
Klawiszologia.. to jest jeden z minusow. Bawilem sie d800 przez pare godzin i czulem sie jak glupi bo nie wiedzialem kompletnie co wciskac. Mysle ze zajeloby mi to troszke czasu aby to opanowac. W ostatni weekend bawilem sie 200-400 od canona i strasznie mnie zniecheci pierscien zoom, bardzo ciezko sie obracal. Sama waga obiektywu jest rowniez calkiem spora. W glowie urodzil sie kolejny pomysl, Canon 500L II z 1dx. Mial ktos z Was stycznosc z 1dx?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej