Autor Wątek: Pierwszy raz  (Przeczytany 608 razy)

Major

• Drewno nie rośnie na drzewach...
Pierwszy raz
« dnia: Grudzień 10, 2013, 09:14:27 pm »
Witam.

Poniżej zamieszczam kilka fotek z mojej pierwszej wycieczki foto na lotnisko. Nigdy wcześniej się w to nie bawiłem, nie mam też nic wspólnego z fotografią (typowe zakrapiane imprezy się nie liczą :P). Nie ukrywam, że po obejrzeniu kilku wątków zdjęcia wstawiam raczej niechętnie, ale chciałbym troszkę rozwinąć skrzydła i czegoś się nauczyć.

Sprzęt, jakim dysponuję to D5100 + 18-55VR + 55-200VR. Docelowo planuję zakup czegoś dłuższego, jednak z powodu szkolenia PPL raczej nie dysponuję wolnymi funduszami na nic lepszego.

Muszę się też przyznać, że pierwszy raz używałem Photoshopa obrabiając właśnie te fotki. Bardzo proszę o konstruktywną krytykę i jakiekolwiek wskazówki, nad czym pracować, co poprawić itp :D

1.

2.

3.

4.

5.

Pozdrawiam
Tomek
Liberate my madness!!

sebah

• Gość
Odp: Pierwszy raz
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 11, 2013, 12:10:10 pm »
Mam wrazenie ze masz mozliwosc wejscia na ''plyte'' przy takich taksowkach pobawilbym sie jakims szerokim obiektywem. czasami fajne efekty moga wyjsc :)

Major

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 11, 2013, 12:36:58 pm »
Czyli rozumiem, że te foty są do bani :D.

Możliwość mam i nie mam - staff z mojej szkółki nie ma nic przeciw (niebiescy :D - G-PNIX to "moja" Cessna)  ale sąsiedni klub, który jest operatorem lądowiska (czerwoni) już nie patrzy tak przychylnie. No i nie zapominajmy o health&safety....
Liberate my madness!!

Carlito

• As
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2013, 01:25:29 pm »
Czyli rozumiem, że te foty są do bani :D.

Zaraz tam do bani  ;)
Z tych co pokazałeś, na pewno jedynka mi się widzi. Takie "odprzodkowe" kadry zawsze są fajne :)

Major

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 11, 2013, 01:37:27 pm »
Dzięki.

Byłoby ich nieco więcej, ale najpierw miałem lipną miejscówkę, a później  byłem tak zmarznięty, że nie byłem w stanie wcisnąć spustu migawki.

Trza będzie ruszyć zadek jeszcze raz do EGNF :D, ale to po wycieczce do East Midlands Int'l.
Liberate my madness!!

Dyziek

• Potas:)
    • www.dyziek.com
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2013, 08:53:15 am »
Jedynka daje radę:)

larky

• As
  • Incommunicado
    • larky.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 12, 2013, 09:14:23 pm »
Biorę 1, reszta to takie tam pstryki ;) Daj dłuższe czasy następnym razem.

pilotex

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 12, 2013, 09:41:12 pm »
To i może ja dorzucę swoje 5 groszy :)

1. Wycięłabym trawę, a samolot dała w środek-na chwilę obecną on jest bardziej u góry zdjęcia.
2. Dłuższy czas by się przydał, coby rozmyć śmigła.
3. Kadr się broni, ale kolor-bardzo leci w niebieski. No i standard-dłuższy czas, śmigło prawie stoi.
4. Lekko poruszone, ale śmigło jest! Trzeba ćwiczyć rękę ;)
5. Samolot za bardzo u dołu, za dużo wolnego nieba-i też trochę leci w niebieski.

Dobrej zabawy z fotografią, jak na pierwszy raz nie jest tak bardzo źle :) (in my opinion, of course!)
Pozdrawiam,
Ewa

Major

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 13, 2013, 03:11:02 am »
Panna Pilotka
1 - wezmę to pod uwagę następnym razem, choć przy cięciu tego konkretnego kadru chodziło mi o to, że samolot jest w ruchu - obie Cesie kołowały do H/P (jechały z góry na dół :D). Moja zboczona interpretacja poradnika Sławka kazała mi uciąć tu i ówdzie :D.

Co do reszty zdjęć, w niektórych momentach nie dało się stosować krótkich czasów z jednej prostej przyczyny - byłem tak zmarznięty i tak się trząsłem, że nie byłem w stanie utrzymać aparatu nieruchomo. No i w efekcie z 468 zdjęć z tego dnia mam 3, z których tak serio jestem zadowolony, zostawiłem niecałe 30, reszta poszła w kosz z powodu poruszeń, albo ogólnej nudy. Gdyby to były foty z pokazów, to chyba bym zapuścił włosy, żeby je powyrywać :P.

Dziękuję ponownie za Wasze cenne uwagi. Ja tu jeszcze wrócę! :D

Pozdrawiam
Tomek
Liberate my madness!!