Autor Wątek: Radom 2013 okiem swieżaka...  (Przeczytany 445 razy)

shz1z

• Gość
Radom 2013 okiem swieżaka...
« dnia: Wrzesień 05, 2013, 11:21:40 pm »
HEJ!

Powitał wszystkich serdecznie. Radom Radom… bleee… Pewnie się już opatrzyło i znudziło, ale dla kogoś kto pierwszy raz był na tak wielkich pokazach i miał okazje zrobić kilka klatek ( a raczej kilka tyś – spray and pray mode ON ) doświadczenie bezcenne i nie zapomnę tych dni tam. Hi Hi Hi oglądać takie pokazy to czysta przyjemność, zabrać kilka fot jeszcze lepiej. Ale to Wy oceńcie proszę co się udało a co nie… Czeka mnie masa nauki no i składanie kasy na coś lepszego niż 70-300 VR ( biorąc pod uwagę mój staż foto i sklill to chyba za dobry sprzęt  :D ). No dobra ja tu pitu pitu a foty czekają.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

pilotex

Odp: Radom 2013 okiem swieżaka...
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2013, 12:38:27 am »
Cześć Shazza ;D

Jakie masz body? Nie bój się kadrować, trochę samolotu za mało jest jak dla mnie ;) Kadrowanie musisz poćwiczyć, np. w 2. praktycznie nie widać samolotów; w 11. jest za dużo PG, zupełnie inaczej trzeba przyciąć.
Dla mnie najlepsza 1. i 9.
O reszcie niech się bardziej doświadczeni wypowiedzą :)
Pozdrawiam,
Ewa

Budziej

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2013, 02:36:22 am »
Za Pilotką, ciachaj to wszystko bo wyglądają niektóre na wogóle nie kadrowane  ;) ten brudas na 1 fajniutki, ale troszkę mnie drażnią te ucięte kawałki owiewki na końcach  :(

Z Exifa wychodzi że d300 plus 70-300, nie masz co narzekać, świetny sprzęt, nie każdy lata z d800/d4 i 200-400/500  :-[ tym bardziej że to pierwsze pokazy więc wszystko przed tobą, a będzie tylko lepiej (moje pierwsze pokazy leżą w ciemnej dziurze na dysku i boję się zajrzeć  ;D)

Adi

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2013, 03:36:45 pm »
Hej, jest potencjał, ale kadrowanie u Ciebie leży...
Potencjał jest w 1 i 14

shz1z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2013, 03:48:54 pm »
Eh, dzięki :) Za uwagi, jakoś mam opory przed cięciem ale z obrabianiem to słabo u mnie :( Wszystkiego się uczę małymi krokami, tym bardziej że D300 to mój pierwszy aparat, mam go od maja tego roku. Hi a z pokazami jakoś tak wyszło... Pojechałem raz do Mielca na lotnisko potem byłem na pikniku z okazji 75 lecia przemysłu lotniczego, no i mi się spodobało... Uwagi zanotowane... na następny raz, a ja zasiadam do materiału i może coś ciekawego z tego wysupłam jeszcze...  :-[

pilotex

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 06, 2013, 04:22:59 pm »
Ciachaj śmiało! Tutaj bardzo dużo osób foci tym sprzętem, co Ty-więc jest MEGA potencjał. Ważna sprawa-robisz w jakości NEF czy JPG?
Pozdrawiam,
Ewa

shz1z

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 06, 2013, 06:21:06 pm »
Tylko NEF od początku tak robię... Eh, spoko z czasem może ogarnę to wszystko. Człowiek pierwszy raz to i się jakoś specjalnie nie przejmowałem co z tego wyjdzie pokazy były miazga szczególnie jak latały odrzutowce, hi jak się wszystko trzęsie :D No i tak zapominałem zmienić  czas aby panoramka startującego samolotu wyszła... wiec wszystko zamrożone zero perspektywy ruchu, no ale niedziela zdecydowanie lepiej, dużo lepszych zdjęć zrobiłem niż w sobotę. Daleka droga przed mną. Jak tne to tne za dużo jak nie tnę tez qpa... Ale to pewnie potrzebuje czasu bo teraz to jestem pstrykaczem co ma jakis tam mniej lub bardziej drogi sprzęt...

pilotex

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2013, 07:02:00 pm »
Dobrze, że robisz w NEF-ie, bo przynajmniej obróbka nie będzie wpływała na jakość zdjęcia :) Nie bój się ciachać; mamy coś takiego jak poradnik fotograficzny Hesji - tam jest w bardzo ciekawy i przyjemny sposób opisane, jak dobrze kadrować. Powodzenia i czekamy na efekty ;)
Pozdrawiam,
Ewa