FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

przesiadka z Nikkora 70-300 VR

(1/7) > >>

krunz:
Witajcie,

Powoli skłaniam się do decyzji zmiany mojego wysłużonego Nikkora 70-300 VR na coś co dawałoby mi większe możliwości. Obecnie przesiadłem się z D300 na D600 (z racji krajobrazów) i nowy nabytek powinien współpracować z pełną klatką. Z racji budżetowych nie mogę sobie pozwolić na obiektywy powyżej 10 tysięcy. Ze wstępnego rozeznania ciekawie wygląda Sigma 50-500 OS. Na optycznych rozkład rozdzielczości na max ogniskowych obydwu obiektywów jest praktycznie taki sam (około 35 lpmm) mimo 200mm większego zakresu Sigmy. A może zupełnie inny obiektyw. Chętnie wysłucham waszych sugestii i uwag.

Pozdrawiam serdecznie:
Piotr

Tomaszek:
Tyle że 70-300 na najdłuższej ogniskowej ostrością nie grzeszy, nie wiem więc czy warto się tym sugerować.

krunz:

--- Cytat: Tomaszek w Wrzesień 03, 2013, 11:23:31 am ---Tyle że 70-300 na najdłuższej ogniskowej ostrością nie grzeszy, nie wiem więc czy warto się tym sugerować.

--- Koniec cytatu ---

To fakt demonem ostrości 70-300 na 300 nie jest ale przy przymknięciu do F8 jego jakość jest dla mnie akceptowalna. Jeśli taką samą miałbym na 500mm przy pełnej klatce i 24Mpix można by powalczyć. Tak zakładam ale jak będzie w praktyce to albo musze przetestowac sam (wypozyczyć z SigmaProCentrum) azaliż usłyszeć od użytkowników tego szkła. Troszkę się też obawiam że AF może nie podołać szybkiej akcji ale zdaje sobie sprawie, że w tej klasie cenowej trzeba iść na kompromisy przy założeniu ogólnego zwiększenia możliwości.

Daro:
Witam, też używam Nikkor 70-300VR i mam wrażenie,ze na 300mm potrafi niesamowicie zamydlić i nietrafić jak i nieraz zadziwić. Do 200mm, może trochę więcej jest OK, ale przy przesłonach większych niz 14 to już nie jest za ciekawie moim zdaniem. Robi się mydełko i spadek kontrastu. Na F 7-8 spisuje się fajnie ale do 250mm w.g. mojej oceny. Nie ma za bardzo alternatywy w tej cenie. Myślałem o zmianie na nowa sigmę 70-200 2,8 , która jest dużo tańsza od Nikora 70-200 , a ma równie dobre opinie i fajnie można wykorzystać do sportu na hali i TC na samoloty ale nie wiem czy to by sie sprawdziło ta sigma i telekonwerter.

zeromag:
sigma 70-200 2.8 OS sama w sobie jest OK, ale Sigma + TCx2 to już mydło w porównaniu do N70-300 (nie wiem jak ma się to z 1.4).  oba obiektywy testowane i porównywane na obrazku z D7100.

Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej