HANGAR PARTY > Hangar Party
Nowy PC
Slavcio:
Dysk na dane to mam 1TB zewnętrzny, a dla szybkości właśnie chcę dać SSD na system więc RAID to zbędny wg mnie. Po co zmiana karty graficznej, na lepszą, wydajniejszą?
Qna:
Hmm... Dyski zapięte w macierz i masz automatyczną kopie zapasową :)
Wydajniejsza karta to chyba tylko do grania, albo ambitnego dłubania Video.
kichu:
Qna pytanie jaki RAID.
Bo dyski zapiete w macierz strip sa fajne, ale jest mala szansa zeby wydajnoscia przegonily SSD. A generalnie jak juz chcemy miec super szybki dysk systemowy, to najlepiej postawic macierz na dwoch SSD. Wtedy nawet raptory na macierzy moga taki tandem nie dogonic.
A z drugiej strony jak myslimy o pakowaniu duzego dysku do srodka, gdzie chcemy trzymac np. archiwum foto, to ja bym to od
razu laczyl z zakupem drugiego dysku zewnetrznego o identycznej pojemnosci i robil mirror. Mialem raz awaria, gdzie pozegnalem sie w ciagu 2 sekund z dorobkiem ostatnich 2 lat, takze od tego czasu jak kupuje kompa to kazdy dysk jest w ukladzie x2.
Przy czym przy spinaniu RAIDa w mirror warto pamietac, ze nie uratuje nam dupy przed tym, jak przypadkowo wcisniemy 'delete' i skasujemy nie ten katalog co trzeba :) Takze wtedy i tak warto jeszcze jakis zewnetrzny miec, gdzie bedziemy kopiowac tradycyjnie.
Qna:
Chodziło mi własnie o kopie zapasową, nie o wydajność :)
hesja:
--- Cytat: kichu w Luty 11, 2010, 10:07:13 am ---Bo dyski zapiete w macierz strip sa fajne, ale jest mala szansa zeby wydajnoscia przegonily SSD. A generalnie jak juz chcemy miec super szybki dysk systemowy, to najlepiej postawic macierz na dwoch SSD. Wtedy nawet raptory na macierzy moga taki tandem nie dogonic.
--- Koniec cytatu ---
ej? a o so choodzi? :D
ze co? ze Raptory tego nie dogonia? Raptory nie? to KTO!? sie pytam sie :D
SR-71 by dogoniło ale... już nie lata ;( buuu
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej