FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie
jaki dysk????
wilk:
--- Cytat: kichu w Styczeń 23, 2013, 09:20:32 pm ---wiec te 128GB to takie senwone minimum to komfortowej pracy i nie zastanawiania sie ile nam jeszcze miejsca zostalo
--- Koniec cytatu ---
tak na pół roku :(,
padł mi właśnie 128GB ( miałem właśnie robić reinstalkę ;) ), no ale za to teraz sobie machnąłem 256GB i to jest właśnie rozmiar na system i instalki;
reszta klamotów na dyskach innych niż system.
kichu:
no z tym 256 pelna zgoda, sam niedawno wymienilem 128 na 256 :) tylko bez awarii na szescie - odpukac
PC:
Tez ostatnio zmieniałem kompa, wybór padł na SSD oraz dodatkowy dysk 3,5" SATA, finanse tez grały główną rolę wiec wyszedł SSD 64GB i dodatkowe 1 TB / z starego kompa ma drugi dysk 1 TB /. Jesli chodzi chodzi o duze dyski 2TB , to sie narazie wstrzymałem, te które sprzedaliśmy w zasadzie wszystkie wróciły do serwisu i wymiany...
na system 64GB w zupełnie wystarcza, na zdjęcia nawet SSD 500GB byłoby mało wiec nie ma sensu na ten cel dopłacać... dyski SATA3 tez są szybkie.
Jesli masz certyfikat z kodem windows 7 zainstalujesz z dowolnej płytki, jesli nie masz... to Cie zrobili :)
kichu:
--- Cytuj ---na zdjęcia nawet SSD 500GB byłoby mało
--- Koniec cytatu ---
na trzymanie owszem, ale na biezaca obrobke 128/256 spokojnie wystarczy - set z pojedynczych pokazow to od kilkunastu do kilkudziesieciu gb
i jak juz mamy tego ssd to wygodnie sie na nim trzyma biezacy material
Mori:
No dokładnie. Na sam system SSD 64GB wystarczy ale trzeba trochę wolnego miejsca żeby na nim, jako na na najszybszym, obrobić jakąś bieżącą paczkę zdjęć.
A wtedy te 20GB wolnego które pozostanie po windzie to nie za dużo. I trzeba jeszcze pamiętać że im mniej dysku pozostanie po systemie tym intensywniej jest on wykorzystywany co powoduje jego wcześnejsze potencjalne zużycie.
SSD mają określoną liczbę cykli zapisu/odczytu a potem to już loteria jak długo podziałają.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej