Autor Wątek: Góraszka po raz n-ty  (Przeczytany 700 razy)

Majek

• majkon.pl
Góraszka po raz n-ty
« dnia: Czerwiec 24, 2010, 12:19:37 am »
No to i ja w końcu...

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

I na koniec to, na co najbardziej się nastawiałem i co najbardziej spierd... Tia... Wrzucam w zasadzie ku przestrodze, jak zdjęć na pewno nie powinno się robić. ;-)

9.

10.

Aaa...
Był bym zapomniał... Fajno było niektórych z Was osobiście poznać.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2010, 12:29:37 am wysłana przez Majek »

Majek

• majkon.pl
Odp: Góraszka po raz n-ty
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2010, 12:55:23 am »
Hmm... Za późno już chyba na siedzenie przy kompie... Poniżej zdjęcia, które powinny były się znaleźć w poprzednim poście, a się nie znalazły... Jak się ta choroba nazywała, kurde bela...

11.

12.

13.

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2010, 09:42:21 am »
OGOLNIE BARDZO DOBRE KADRY (CAPS)
ale brakuje troche ostrosci bo widac ze szukasz dluzszych czasow i... i dobrze! :)

jak patrze na foty z tegorocznej goraszki i porownuje je z tymi sprzed chocby 2-3 lat to mam nieodparte wrazenie ze nasza krucjata o pokazanie dynamiki dala cudne rezultaty :)

niech no tylko sie gdzies pojawia nierozmyte smigla albo brak  panoramowania to od razu zjeba leci : )))
na zachodzie tego jeszcze nie znaja - tam foty nawet  petera Stehouvera maja stojace smigla i wszyscy pieja :)

szacunek dla nas wszystkich...

normalnie zrobilismy powoli polska szkole fotografii lotniczej! :P
a SPFL bedzie jej liderem :) juz jest
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski

Slavcio

• Sławek Szychowski
    • szychowski.eu
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2010, 11:50:20 am »
O, fajnie że dołączyłeś bo widać pojęcie o foceniu masz ;-)

hesja:
Do tego zachodniego zgniłego kapitalizmu ;-) to Lechu wskazał nam w Holandii publikację oficjalnej gazetki Luchtmach'a a tam połowa strony ze śmiglakiem totalnie nieostrym - breja masakryczna. Tak właśnie podchodza nieraz do fotografii. Może też z uwagi na koszty. Zdjęcie zrobił zmartwionego szwagra brata syn i ważne że darmo!

kichu

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2010, 12:01:21 pm »
mimo niedociagniec o ktorych pisza koledzy, a ktore spokojnie da sie dopracowac, fotki bardzo przyjemnie sie oglada i widac, ze idziesz w dobrym kierunku... ja zestawik kupuje :) dobra robota

upadek

• Tomek Gawlik
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2010, 12:11:11 pm »
gratuluję, bardzo dobry set  :) 

mariorz

• Tito :)
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2010, 12:40:48 pm »
Widać, że znasz się na obróbce fotografii, bo i ramka jest i cienie po bokach też…
ale z jakością samego materiału cieniutko,
...to tak to wygląda, jak szykowna suknia i puder przy niezbyt pięknej kobiecie ;) 

Co poza tym?… kadry podobają się, trochę za ciemnawe i „babole” widać na 8-ce 
Z całego setu najbardziej podoba się: jedynka, dziesiątka i trzynastka :)

Pozdrawiam serdecznie

Majek

• majkon.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2010, 12:53:33 pm »
Dzięki Panowie.
Z tymi niedociągnięciami, o których piszecie, to hmm... Popełniłem je w pewnym sensie świadomie. Tzn. byłem świadom, że mogą się takowe pojawić. Podszedłem do sprawy może trochę zbyt ambitnie. Tak sobie pomyślałem, że sprawdzę, ile da się wyciągnąć z tego sprzętu, którym dysponuje. Niestety, porwałem się na kadry, na które nie powinienem był się porywać. Wszak 300 mm to nie 500, czy 600, a D80 to nie D300, czy D700. Zamiast skupić się na niskich, relatywnie wolnych przelotach (gdzie efekty są całkiem przyzwoite), to mi się na fotografowanie figli na wyższych pułapach zebrało. ;) Khehe, zapatrzyłem się na kolegów z wielkimi lufami. ;)

Generalnie spodziewałem się uzyskanych efektów, ale też już wiem, że przy odrobinie wprawy i gimnastyki, można by co nieco jeszcze wydębić z tej puchy i szkła. Jeszcze nad obróbką troszkę posiedzieć i efekty mogą być całkiem ok. Może nie takie brzytwy jak u Was, ale na niektórych fotach oko da się na chwilę zawiesić.
Miałem w planach wysnute wnioski zastosować w Dęblinie, niestety dziecko na tydzień wylądowało nam w szpitalu (dobrze, że nic poważnego i już jesteśmy w domu), jeszcze poza miejscem naszego zamieszkania i z planów nici. Ale będzie jeszcze niejedna okazja, myślę.

deoc

• Elite
  • i wtedy wchodze ja... caly na bialo...
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2010, 12:19:30 pm »
1,2 i 6 daja naprawde rade, a co do tych zj....ch kadrow to bez stresu - na swoim przykladzie moglbym dac CI 50 fajnych kadrow, ktore żal wyrzucic... ale jakbys z kazdych pokazow przywiozil 200 zaje...ch zdjec to po 2 sezonach nie mialbys co focic :) Jedna sprawa, ze Ty wiesz co daja dlugie czasy i ryzykujesz swiadomie, bo jak juz 1 czy 2 zdjecia "siądą na 1/60" to bedziesz mial sie czym pochwalic, a to samo zdjecie na 1/400 kazdy moze zrobic i z kompakta typu Nikon P90 zdjecia wyjada "podobnie".
Co do sprzetu to D80 + takie 70-300VR jest ZNAKOMITYM zestawem i zasadniczo wystarczy Ci "dorzywotnio" Zmiana na D3 mialaby sens, ale takie D300s kupowac tylko dla 3kl/s wiecej wg mnie nie ma sensu :) Zreszta wystarczy spojrzec na fotki Qny - takim zestawem foci od kilku lat i z tego co wiem nie czuje cisnienia na szybka zmiane.

Majek

• majkon.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 27, 2010, 09:44:15 pm »
Ja nie twierdzę, że D80 jest złym aparatem, jeszcze nim pewnie jakiś czas pofocę. Jestem jednak świadom jego ograniczeń. Po prostu na pewne ujęcia nie ma sensu się porywać. Najbardziej doskiwera mi w nim nie ilość klatek na sekundę, tylko sprawność AF i śledzenie obiektu. Jednak taki D300 z 51 polami i tym całym magicznym 3D matrix, czy ja to tam, sprawuje się duuużo lepiej. Za jakiś czas będę myślał o zmianie tak, czy siak.

Acha, dzięki Deoc za komentarz do zdjęć.

Ps.
Jeszcze taka ciekawostka...

Kilka dni porzed Góraszka kolega zostawił mi do "pobawienia się" Sigmę 70-200. Na zasadzie "a masz zobacz sobie". No to się bawiłem, ale w warunkach domowo - ogrodowcych. Na pikniku, w pewnym momencie sobie przypomniałem, że mam to szkło w plecaku. Pomyślałem sobie "a, zapnę, zobaczymy, co z tego wyjdzie..." Pstrykam, pstrykam, ale tak sie drapię po głowie, kurcze, czemu mi te foty takie nieostre wychodzą (pomijam, że w pewnym momencie AF się przyciął). Co dziesiąta może wchodziła ostra, reszta poruszona. Jakoś do tej pory ciągle traktowałem to szkło, jako odpowiednika Nikkora 70-200. Kurcze, co jest, tak mi się łapa trzęsie, że OS nie daje rady? Później patrze... ten obiektyw nie ma OS... Ale kilka ostrych kadrów wpadło... ;)