FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie

Granice obróbki zdjęć - oszustwo, czy własna wizja rzeczywistości?

<< < (2/3) > >>

Eskel:
Jimix dzięki za wszystkie przydatne wskazówki. Jestem otwarty na krytykę, bo chce się czegoś nauczyć a fotografia lotnicza i w ogóle lotnictwo to moja pasja.  Moje pytania choć o charakterze filozoficznym, nieco odnosiły sie do środowiska waszego stowarzyszenia. Jeden z kolegów w oceniając moje zdjęcie wytknął mi, że zrobiłem cropa z 18 mm, więc co siędziwię, że jest nieostro. Tymczasem dane z Exifa były ze zdjęcia tła :))) I strasznie mi się głupio zrobiło i miałem wyrzuty sumienia, czy właściwie nie oszukuje odbiorcy.
Foce od 4 lat. Mniej więcej wiem jak prowadzić obiektyw za obiektem. Błędy i to poważne popełniam w ustawieniach aparatu. Posiadana Bigma jest bez stabilizacji. W Pardubicach, gdy po raz pierwszy fociłem tym obiektywem, próbowałem różnych czasów, metod, korzystałem ze statywu, monopodu, podpierałem tak czy owak ale nie potrafiłem zrobić ostrego zdjęcia powyżej 230 mm i z czasem krótszym niż 1/320 s. W płocku w ubiegłym roku potrafiłem chwycić przelatującego Maula na 1/125s. Przy dłuższych ogniskowych aparat nie potrafił skorygować ostrości, nawet jeżeli obiekt nie porusza się szybko. Ostatnio próbowałem zrobić bielika, który unosił sie na wietrze prawie w miejscu, wycelowałem aparat prawie wyostrzył i nic i czekam, czekam, czekam, zielona kropa, strzał. Strasznie frustrujące. Tymczasem biorę 55-300 i strzelam a jedynym problemem jest bufor. Postaram się pokazać zdjęcia z Michałkowa z tego roku zrobione 55-300 dla porównania z Pardubicami i Świdwinem.

kifcio:

--- Cytat: Eskel w Lipiec 04, 2012, 11:54:25 am ---.......Jeden z kolegów w oceniając moje zdjęcie wytknął mi, że zrobiłem cropa z 18 mm, więc co siędziwię, że jest nieostro. Tymczasem dane z Exifa były ze zdjęcia tła :)) ) I strasznie mi się głupio zrobiło i miałem wyrzuty sumienia, czy właściwie nie oszukuje odbiorcy. .......
--- Koniec cytatu ---

Eskel, nie wytknąłem tylko zobaczyłem co jest w exifie i stwierdziłem, że to może być jeden z powdów nieostrego, zaszumionego zdjęcia
natomiast teraz się wyjaśniło dlaczego tam było 18mm, 1/160 i f22

decyzja i tak należy do Ciebie, czy chcesz pokazywać rzeczywistość czy ją upiększać
tyle że fajnie by było, gdybyśmy wiedzieli co jest co

Silvver:
A ile ja się zastanawiałem jak Ty to podszedłeś, że z 18mm taki kadr (już niezależnie od cropowania)  :D
No ale skoro to dwa połączone zdjęcia to już trochę śliski grunt. Zresztą sam nie wiem. Ja w każdym razie takich myków nie stosuje. To co napisał JIMIX (stempel, itp.) jak najbardziej.

Złoty:
uuu Eskel, Kifcia chciałeś oszukać? Policmajstra? :))))

Eskel:
Jakbym śmiał oszukać....ale następnym razem napiszę co i jak ;)) W fotach z Pardubic Zero też podmienione tło, zresztą w tle jest drugie Zero. Ja również nigdy takich myków nie robiłem, raczej poczułem się do tego zmuszony z jednej strony, z drugiej zaś, mój brat zawodowy fotograf pokazał mi na szybko kilka patentów no to ;)):

By eskelus at 2012-07-04

Jasne, że ziarno, szum, niedbale, ale jakby to dopracować, to jaką miejscówką można by sie szczycić ;))

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej