Autor Wątek: OLT Express  (Przeczytany 2545 razy)

JIMIX

Odp: OLT Express
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 28, 2012, 02:22:23 pm »
Jakby ktos rurke pilowal brzeszczotem bez uchwytu. Masakra. Mi sie kiedys cos takiego zdarzylo w Wizz gdy lecialem na Prestwick.

FMS

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 28, 2012, 04:36:01 pm »
Droga OM,

ja leciałam OLT z Wawy do Poznania, 14 czerwca, ATRem. Musiał być to jeden z tych wypożyczanych samolotów, bo nie był w ich malowaniu, tylko cały na biało ;) Generalnie nie mam większych zastrzeżeń, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że za bilet płaciłam 99 PLN czyli mniej niż za bilet PKP na tej trasie w drugiej klasie... Odprawa online im nie działała, ale ta na lotnisku poszła dość sprawnie, mimo EURO 2012. Nie było dużej kolejki i mogłam sobie spokojnie wybrać miejsce z tyłu, więc mimo, że to turboprop, to nie było głośno i dało się normalnie rozmawiać. Opóźnienie 15 min, więc też bez tragedii. Samolot w środku OK - czytałam wcześniej o tym, że ich ATRy mają ponad 20 lat i raczej nie robią dobrego wrażenia - ten nawet jeśli był stary, to trzeba przyznać, że naprawdę zadbany. Załoga nie była polska, ale spokojnie po angielsku można było się dogadać.

A Ty planujesz lot krajowy czy lecisz gdzieś dalej?

Złoty

• Explore. Dream. Discover.
    • Aeroholic!
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 28, 2012, 04:46:52 pm »
a tu rozwiązanie zagadki wg OLT (za fejsbukiem): :)
Dochodzą do nas pytania odnośnie specyficznych dźwięków, które można usłyszeć podczas lotu w niektórych samolotach Airbus A320. Być może niektórzy z Was mieli również okazję obejrzeć film z naszego lotu zamieszczony na YouTube:
OLT Express - Flying safety?

Pragniemy Was uspokoić, iż dźwięki, słyszane podczas lotu są wydawane przez system o nazwie Power Transfer Unit (PTU), który jest urządzeniem wspomagającym systemy hydrauliczne samolotu odpowiedzialne za działanie m.in. podwozia, układów sterowania czy systemów hamowania. Nowoczesne samoloty pasażerskie posiadają niezależne, niepołączone ze sobą systemy hydrauliczne. W przypadku wystąpienia różnicy ciśnień w tych układach bądź w przypadku spadku ciśnienia w jednym z układów hydraulicznych, urządzenie PTU włącza się automatycznie, przenosi moc hydrauliczną pomiędzy systemami przywracając ich optymalne parametry pracy. Zadaniem PTU jest również zabezpieczenie działania danego układu hydraulicznego w przypadku awarii poszczególnych jego elementów.

W samolotach rodziny Airbus A320 charakterystycznym zjawiskiem pracy Power Transfer Unit jest wydobywający się dźwięk. Ze względu na umieszczenie PTU bezpośrednio pod podłogą kabiny pasażerskiej, dźwięki związane z pracą urządzenia są słyszalne wewnątrz kabiny. Efekt dźwiękowy pojawiający się podczas pracy PTU w samolotach Airbus A320 jest zjawiskiem jak najbardziej normalnym, świadczącym jedynie o pracy urządzenia. Dlatego też działanie urządzenia PTU w żaden sposób nie zagraża bezpieczeństwu pasażerów, a nawet je podnosi poprzez wspomaganie i zabezpieczanie pracy podstawowych systemów samolotu

OM

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 28, 2012, 05:18:43 pm »
Dzięki wielkie FMS za opinię :)
Już przywrocili odprawe on-line. :)
Moja planowana trasa to Warszawa-Goteburg-Warszawa . I jeszcze Kraków Gdańsk Kraków.
Mam nadzieję, że bez dodatkowych atrakcji. Raczej nie mam pecha, ale szczęścia jednak mi brakuje... :P

OLT informował jakiś czas temu, że od lipca otwiera na początek w Gdańsku wypożyczalnie samochodow dla osob posiadajacych bilet OLT, w sumie planuje 300aut, modele: mini morris za 60zł/doba i renault clio za 40zl, brzmiało super, ale z lipca nici, mial byc na poczatku jesieni, a teraz to juz nie wiadomo kiedy :(

Zloty,mówiłam że to PTU(PiesTrochęUjada) ;D, podobno ok jak zadziala podczas startów i lądowań, ale już gorzej jesli podczas całego lotu jest aktywny... ::)

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2012, 05:32:03 pm wysłana przez OM »

OM

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 25, 2012, 02:07:11 pm »

Złoty

• Explore. Dream. Discover.
    • Aeroholic!
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 25, 2012, 02:09:51 pm »
Hmm, a ja im wróżyłem rok...

kichu

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 25, 2012, 02:21:46 pm »
no z linii ogolnopolskiej schodza na linie kilku czesto uczeszczanych tras krajowych

w poz np. bede mogl doleciec jedynie do gdanska lub rzeszowa - z drugiej strony na trasie poz-waw jest teraz mocna
konkurencja - bo autostrada z jednej strony, z drugiej np. eurocity ber-waw, ktorym sie tez bardzo fajnie i wygodnie
pociska

Spad

• As
  • Vieux Charles
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 25, 2012, 04:17:30 pm »
No to kicha (no pun intended  8)) - z lotów z EPKK pozostaje tylko Gdańsk  :-\

pilotex

« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 26, 2012, 03:22:01 pm »
http://www.oltexpress.com/pl/nowosci/aktualnosci/odwolane_rejsy

Zawiesili wszystkie loty, które odbywały się ATR-ami...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2012, 03:30:12 pm wysłana przez MsPilotka »
Pozdrawiam,
Ewa

kichu

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 26, 2012, 05:54:35 pm »
nowa siatka połączeń OLT Express :)

OM

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 26, 2012, 06:32:26 pm »
OLT pierdut. >:(
To sobie poleciałam...

2 rejsy Airbusami z WAW też dziś odwołali, po co się ograniczać...

« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2012, 06:38:39 pm wysłana przez OM »

volt

« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 26, 2012, 07:06:20 pm »
nowa siatka połączeń OLT Express :)

;D ;D ;D
Z pozdrowieniami pod wysokim napięciem,
volt vel. amper ;)

pepic

• Elite
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 26, 2012, 07:37:44 pm »