Autor Wątek: Zdjęcia z starej niedzielnej wizyty u BCI.  (Przeczytany 322 razy)

Portos

Zdjęcia z starej niedzielnej wizyty u BCI.
« dnia: Czerwiec 23, 2012, 03:42:20 pm »
Stare zdjęcia z niedzielnej wizyty u BCI. Pierwsze zdjęcia z tak małej odległości od pasa startowego :) Czekam na rady co do warsztatu i obróbki:)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.

Rzepka

• Master
  • Modelarz :)
    • RzepkaPHOTO
Odp: Zdjęcia z starej niedzielnej wizyty u BCI.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2012, 03:57:27 pm »
Moje ogólne dobre wrażenie niestety psuje zbyt pojechana obróbka

1 - kadr, moment fajny ale na drzewach widać białą obwódkę i trochę mało kontrastu
2 - no tutaj to tak bez szału trochę nuda
3 - iskry zielonkawe, niebo moocno niebieskie i dym od blado czerwonego do krwisto czerwonego no pojechane po całości heh :) kadro moment ok ale obróbka kompletnie nie dla mnie...
4 - no tutaj ok :)
5 - pananoramka 16x9 i będzie git tylko z przepałami na kadłubie trzeba jeszcze powalczyć :)
6 - ok
7 - ok, syfek nad kabiną i niepotrzebnie ISO aż 320 przy takim czasie to jak najmniejsze ISO światła jak widać było wystarczająco bo przysłona aż 32
8 - podoba się choć to falowanie trochę tak dziwnie mi wygląda ale generalnie ok
9 - ok
10 - chyba wyciągane z cieni i troszkę kontrastu brakuje, centralnie
11 - napewno lepiej niż na 3 :) ale samoloty łapią niebieski zafarb
Pozdrawiam :)

nurek

• piloci do maszyn!
    • mój świat fotografii lotniczej
Odp: Zdjęcia z starej niedzielnej wizyty u BCI.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2012, 05:46:58 pm »
Generalnie co do obrózbki to za Rzepką. Za dużo nasycenia i może kontrastu.

1. Klasyczny kadr i każdy chce takiego, ale niestety jest minimalnie krzywo, co dyskwalifikuje to zdjęcie (albo idealnie albo wcale). Do tego widać obróbkę na warstwach po niedbałym przejściu niebo/zieleń. Tu takie babole nie przejdą.
2. Taki kadr się nie broni. Na środku od prawa do lewa szczegóły, a góra i dół puste i nic się nie dzieje. Można zawęzić miejsce akcji poprzez kadr 16:9 i będzie lepiej, ale niewiele.
3. Niebieski fajny, dym też, a teraz trzeba popracować miejscowo nad bielą samolotów.
4. Fajnie, że mają tyle kół do dyspozycji. I nic więcej...
5. Przepalony biały, reszta w zasadzie w porzo. Kadr za Rzepką.
6. Technicznie ok, ale moment taki sobie. Trochęflozofi: spróbuj może pomyśleć co moze przykuć uwagę widza. Tu było byłby to niewątpliwie nie naganny szyk. Niestety goście się trochę rozlecieli i w sumie ja jako widz widze taki trochę bałagan.
7. U mnie za jasne trochę i trochę mydli. Poza uwagami nt ustawień. jak skierujesz dziób do góry to jeszcze zyskasz na dynamice, ale wtedy adieu galerie spoterskie i zjądą cię na innych forach - zwłaszcza taki jeden. Wybór należy do ciebie.
8. Patrz płomień! to powinien być główny punkt tego zdjęcia. Dla mnie szachownice rozpraszają uwagę bo to pierwsze miejsce gdzie zostaje mój wzrok. Technicznie - fota przeostrzona - wychodzą białe krechy.
9.  ZR. Trochę za jasna.
10. ZR
11. ZR Powalcz z kolorem samolotów.
Pozdrawiam