FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

TC 2.0 E III - Nie jestem zadowolony !

(1/7) > >>

Robteek:
Otóż, kupiłem ten konwerter razem z 70-200. Zestaw znany i opisywany.
Niestety jak szkło solo  jest super tak w zestawie z tym konwerterem to już zupełnie co innego.
Przymykanie przysłony, krótsze czasy itd. nic nie pomagają i zawsze wychodzi mydło.
W ruchu czy w statyce, mydło. Na minimalnym czy pełnym zoomie, bez znaczenia.
Odnoszę wrażenie, że mój 70-300 VR jest ostrzejszy od tego zestawu a to przecież zdecydowanie inna półka sprzętowa.
Nie ukrywam, że wcale nie jestem zadowolony z tego konwertera i nie wiem co dalej ?
Szukałem informacji na necie o ewentualnej regulacji ale nic konkretnego się nie doczytałem.
Czy możecie mi coś podpowiedzieć ?

Przykładowe fotki z serii bez ingerencji, poza zmniejszeniem. Przepraszam za rozmiar, celowo jest trochę większy.

1

2

3

Eskimos:
Mydlo straszne az wierzyc sie nie chce, wyglada jakkby zestaw nie trafial tam gdzie powinien, sprawdzales na blizszych odleglosciach czy jest ok ?

brovarsky:
miałem taki zestaw w Łasku i jak dla mnie to miód z cebulą :) nie byłem chyba nigdy tak zadowolony z fotek jak właśnie z tych pstrykanych na EPLK.

sfw:
Powiem tak,

Pracuję z konwerterami od ... nie pamiętam od jak dawna ;) x1,4, x2, x3. Z moich doświadczeń:

* Najlepiej współpracują ze stałkami, tymi lepsiejszymi of coz,
* Zoomy może i tak ale tutaj musisz się trochę wysilić, ustal f przy którym będziesz miał najlepsze wyniki i raczej trzymaj sie tylko tej przysłony. raczej staraj się omijać dłuższy koniec i nie daj boże potem z tego jeszcze cropować ;)
* Nie zapominaj, że "wydłużyłeś" sobie ogniskową! Dobierz odpowiednie parametry (szczególnie czas) a na początku to najlepiej z lekkim zapasem.
* Zoomy budżetowe natychmiast odpuść bo szkoda nerw.
* Jak prezentujesz fotki to prezentuj cropy 100% bo sory, ale z tych co zamieściłes to nie wiem czy to Twoje combo zżarło wszystkie detale czy imageschack ... nawet tych fotek pokazać w całości nie chce.
* No i tego paprocha sobie zmiec z matrycy ;)

Meggido:
Robteek, na foty bez ingerencji o jakości 70-200 solo, to możesz zapomnieć. Też miałem podobne odczucie po zakupie TC. Niestety z tym zestawem musisz obrabiać, wtedy efekt jest bardzo ok.
Mogę Ci podesłać jakiegoś NEFa, to sobie porównasz z mojego byłego zestawu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej