ludziska - wczesniej czy pozniej dojdziecie do wniosku, ktory mi nie raz spedza sen z oczu ze....
ze zestaw foto: aparat+ obiektyw ma ZAWSZE jakies ograniczenia

Nawet nie Wiecie jak czesto przezylem rozczarowanie ze uzylem 500-tki a nie 70-300 czy odwrotnie :/
Nie raz jestem total wkurwiony ale zawsze jest cos za cos
patrz ostatnie epmm - totalnie popierdolilem dobor szkiel do danych chwil
a jak juz pasowalo to spieprzylem ustawienia :/
Tak juz w naszej fotografii niestety jest
co innego modelling czy inne takie kfjatki, kamyczki itd. Masz czas na przemyslenie tematu, uzycie tego czy owego szkla, poprawe, zmiane parametrow i takie tam...
u nas lipa...
500mm zajebiste szklo niby a ile razy patrze w ten wyswietlacz i nie wierze jaki syf na focie
po jego zakupie kilak miesiecy jezdzilem po Nikonie by mi go skalibrowali bo to niemozliwe zeby byla taka zla jakosc...
pozniej juz bylo lepiej - w sensie nauczylem sie z tym zyc i wiem ze czasem zyleta czasem syf...
podobnie te zestawy o ktorych piszecie - raz zrobia mega fote a raz nie dadza rady
zalezy to od 1000 czynnikow! parametry, pogoda, swiatlo, wilgotnosc, dobra reka, itd. itp.
Dlatego ja zawsze olewam akcje typu: sample, typu ktos zrobil super foty to zestaw jest ok a ktos zrobil slabe to jest do bani
Wszystkie wymienione powyzej zestawy moga zrobic zdjecie zycia i doslownie kazdy zestaw moze w najcudowniejszej chwili nie dac rady...
ot co