FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie
Pomoc obróbkowa dla volta
Rzepka:
--- Cytat: Amon w Marzec 04, 2012, 11:20:40 am ---Voltowy, u mnie w miarę dobrze pod kątem jasno-ciemno wygląda takie coś:
...
Przyciemniłem tylko po całości.
--- Koniec cytatu ---
Yyy amon u Ciebie serio jest dobrze? To mnie chyba też czeka kalibracja :-\ bo amonowa wersja u mnie też dość jasna zwłaszcza lewa strona po prawej już lepiej ale nadal za jasno...
volt:
Amon, dzięki wielkie! Faktycznie wystarczyło przyciemnienie całego kadru :)
Amon:
To też zależy co dla kogo znaczy za jasno/za ciemno. Jak przyciemnię jeszcze delikatnie to zdjęcie, to poszycie pod kabiną robi się już ciemne i trzebaby miejscowo się bawić. Histogram jest rozłożony w miarę równo.
Zobacz sobie też jakąkolwiek tablicę kolorów, np: http://www.ziolek.pl/kalib/kalibr.html - u mnie to wygląda ok.
Zrobimy sobie chyba kiedyś takie szkolenie, na które każdy zabierze swój komputer/laptop i może w końcu zobaczymy co kto widzi, bo zwariować można :).
Rzepka:
Hmm wg tego "kalibratora" u mnie jest ok, najwyżej wrzucę jeszcze swój help obróbkowy bo myślałem że mam dobre ustawienia... :o :P
Amon:
No to może po prostu wolisz ciemniejsze zdjęcia i dla Ciebie to właśnie ciemniejsze będzie ok.
Ja zawsze patrzę po tym co się dzieje w najjaśniejszych i najciemniejszych partiach zdjęcia, a czy to dobrze to nie wiem. Ustawiłem sobie wszystko tak, żeby zdjęcia naszych solopajlotów&topgunów wyglądały jak najlepiej i tego się trzymam :).
A help obróbkowy wrzuć, to się zobaczy :).
Aaa... i to powyższe nie znaczy oczywiście, że tylko ja mam rację, bo sam siedzę i znowu mam jakieś problemy ze zrozumieniem tej całej magii kina... yyy monitora :).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej