Oooo dzięki za miłe słowa, widzę ze nad 6 muszę jeszcze raz usiąść bo podoba sie paru osobą, a do niej to się jakoś specjalnie nie przykładałem w obróbce i dodałem poglądowo a oprócz Waszych uwag to sam widzę ze krzywa ciut i leci w prawo
natomist co do
widzę przeostrzenia, chyba że to wina resize'a albo takie żylety wyszły z puchy
7. cały "grzbiet"
Tu problem jest bardziej złożony z tymi przeostrzeniami.
Bo oczywiście i mi się ręka czasem "omsknie"

- ale dodatkowo stwierdziłem ze przy nikkorku 500 mm trzeba szczególnie uwazac na ten problem jak się foci na pełnej dziurze 4 - 4,5. Bo jednak pięćsety naprawdę nie trzeba przymykać aby uzyskać żyletkę bo zyletka jest i na f4. I teraz przy takich fotach przy takim swietle kiedy fociłem na f4-4,5 to zachodzi ryzyko że jak ostrosć zostanie złapana na ogonie to przód samolotu już nie jest żyletowaty bo już lekko wychodzi z GO, i wtedy mozna wpaść w pułapkę że ostrząc tak aby poprawić ostrość przodu przeostrzamy tył
Druga sprawa co do 7 [jak i ogólnie tamatu focenia nawet w lekkiej kontrze]
Ta biała krecha na grzebiecie to nie jest przeostrzenie, to jest poświata od słońca
Tu jest 100% crop bez obróbki

robiąc cokolwiek z tym zdjeciem kontrast pomiędzy jasną poświatą a ciemnym tłem się zwiekszy, a podczas resajzu nie ma mocnych aby choć małe zabkowanie nie wyszło, bo nawet oglądająć fote przed zmniejszeniem ale dopasowaną do "okna" w PS to już je widać.