Generalnie podzielam zdanie innych co do kolorystyki, bo jakaś dziwna ... jak jest inna bo ma podkreślić coś - klimat na focie to oki ale gorzej jak jest dziwna na wszystkich fotach.
Co do 9a to pojechałes za mocna i dosłownie poPSułes fotę
tak z grubsza po kolei
1. ciekawe i ma potencjał, choć czy w tym przypadku kiedy na tej fotografii jest tyle symetrii to czy skos był właściwym wyborem kadrowania ?
2. ciut nieostre a szkoda i za dużo nieba u góry. imho tu aż się prosi coś a'la panoramka, a jeśli by miały zostać oryginalna proporcje kadru to wtedy bym poświęcił część tyłu aby uciąć niebo
3. Ta fota ma zajebisty potencjał i nad nia bym popracował. Przesadziłes z tym skosem, robiąc skos nie trzeba az tak przekaszac aby czubek samolotu był wycelowany idealnie w narożnik, trzeba tez brac pod uwagę inne sprawy. Robiąc mniejszy skos miałbyś szanse na "schowanie" tego czegoś pomarańczowego na dole co przeszkadza. No i największy mankament czyli to że maszyna w ten narożnik prawie się wbija.
4. trochę ciasniej bo za dużo po prawej nieba
5. poza grilem nie ma nic tym bardziej ze jakościowo [ostrosć] nie teges
6. nie przekonuje mnie jakoś, troche tyłu za dużo
7. to najlepszer z serii, naprawde bardzo dobre i nawet te kolory mi tu pasują
8. ciekawe, trochę wiecej lewej ale minimlanie aby ta antenka nie była tak blisko brzegu, i jeszce bym popracował nad niebem.... ale w drugą stronę niż Ty to zrobiłeś, na niebie masz wyciagnięte kontrasty itd i to odwaraca uwagę od samolotu, ja bym niebo przytłumił stonował aby to maszyna była głównym obiektem
9. fota z potencjałem, kolory w przeciweństwie do 7 tu mi nie pasują , ale na 9a jest jeszcze gorzej, poeksperymentował bym tez z kadrem