Napiszę Ci ogólnie do zaprezentowanych zdjęć.
Nie patrzyłem w Exify, ale Twój problem pietrzy się od momentu zrobienia zdjęcia.
Potrenuj z korektą naświetlania 1/3, 2/3. Bo czego aparat nie zarejestruje tego w PS nie wyciągniesz(przepalone światła)
Widzę pioruński kontrast i z nim masz problem.
Wiem, łatwo radzić, ale trening na "sucho" bardzo będzie Ci pomocny.
Popatrz na 11bonus, to kondensacja pary robi zdjęcie nie samolot.Jak jest kondensacja, to jest tęcza i niesamowita gra barw(popatrz na plakat Hesji na wystawę w Krakowie) Samolot jest dodatkiem do zjawiska na kabinie i skrzydłach i nie warto nad nim się aż tak skupiać.
Co do kadrów, to osobista wizja autora. Są pewne kanony których nie warto przekraczać.... Ale niestandardowe pokazanie formacji dodaje dynamiki i zaciekawienia u oglądającego. Np. 1bardziej skręcić w prawo, albo 10 prawą stronę do góry tak by było wrażenie wznoszących się samolotów. Z 4 zrobił się jamnik, tak się biję z myslami czy nie ciachnąć kawałka samolotu by oczy nie latały po pustej przestrzeni, Krótko mówiąc wyciągnąć kwintesencję z tego zdjęcia. Ale to ja i do każdej fotografii musisz podejść indywidualnie.
Alka i mig są troszkę ciasnawo pokazane, ale jako dokument do jakiego newsa może być jak najbardziej.
Wiem że w fotografii lotniczej pierwsze skrzypce gra pogoda, ale jak nauczysz ię pokazywać to co niedostrzegalne dla przeciętnego zjadacza chleba będziw WOW.
Generalnie po każdym pokazie masz coraz ciekawsze zdjęcia i to jest na duży +.
A najlepszym nauczycielem jest czas, sam zobaczysz w lutym, marcu jak sam się zdż=ziwisz że takie czy inne babole popełniłeś.
Ja mam tak do swoich zdjęć, po roku jak je otwieram nie mogę się nadziwić że to ja takie gnioty wypuściłem w świat. Człek zaczyna dostrzegać detale i grę cieni.
Chyba się rozpędziłem i niezły elaborat wyszedł.\
Pozdrawiam.