no to jedziem z koksem - pobronie troche zdjec - nie zeby sie nie zgadzac (kazdy ma swoje odczucia) ale moze zeby ktos kto moze mniej (jeszcze) kuma foto-lotnicza wzial do serca jak wieloma drogami mozna dojsc do jednego punktu
tylko wywal z tego setu 18 bo siakaś taka ... normalna!
dzieki! To chyba Twoj pierwszy komentarz pod moimi fotami (nie czepiam sie a sie ciesze
co do 18 to rzeczywiscie ale... z premedytacją jako rzadki okaz chcialem pokazac jak wygląduje sobie "w realu"
na 2. działkę kontrastu
12. może do kwadratu - niby chumerxy z lewej ale jakoś pusto
20. zaraz się roz.....
ad. 2. zobacz jaka jest marna jakosc foty i jakie ziarno/szum - dodasz kontrastu w tonach - wszystko to koszmarnie wylezie, dodasz kontrastu globalnego - zatracisz szczegoly. Przeca jest i czarne i wypalone. MZ to bardzo czesty blad u wielu - jazda bez trzymanki z kontrastem co psuje wg mnie bardzo zdjecia
ad. 12. To zalezy co autor chce pokazac - same sal\moloty?? pelna zgoda - jedziem do kwadratu. Mi bardziej zalezalo na klimacie i miejscu gdzie one leca. Cmurki z lewej nie dosc ze dodaja klimatu to jeszcze tworza takie naturalne obramowanie sytuacji. Do tego rownowaza geometrie zdjecia wiec jest rownowaga. Oderwania za samolotami wskazuja widzowi, ze lecialy dosc szybko wiec... miejsce przed nimi MZ jak najbardziej potrzebne. Do tego dodaje ono przestrzeni fotce co jeszcze bardziej podkreca klimat
Same samoloty w kwadracie MZ zabralyby polowe emocji temu zdjeciu
ad. 20. a czy on leci?
Po czym wnosisz ze sie rozwali? MZ to zdjecie to bardziej grafika (wiadomo - flara obiektywu przy foceniu prosto w slonce czyli wada foty - Szardin dobrze widzisz - sa tam paski a ja nie potrafie ich wywalic - strasznie ciezko sie dziala na teczy bo masz wszedzie gradienty i kolorow i luminacji - sam zobacz oryginala). Dlatego bardziej skupilem sie na rownowazeniu geometrycznym teczy nizeli dynamicznym samolotu. Gdyby to odniesc do lotu to bardziej bym tu widzial przestrzen gdzies hen na orbicie ziemi a tam wzgledny ruch jak wiemy jest prawie zerowy.
kichu - jpg zrobionego z NEFa i tylko poziomami i kolorami zrobionego wrzucilem na serwerek
www.hesja.pl/spfl/forum/pakfa.raroczywiscie jak ktos inny poza kichem chce go looknac to zapraszam - sie nie przestraszcie
ufff
i dziekuje za uwagi oczywiscie
Lechu - dzieks ) Ty juz nie mówisz - Ty prawisz
/a czy jeszcze kochasz czy juz miłujesz?/
hihi przypomnial mi sie Radom gdzie pewien krol tak mial - nie chodzil a kroczył
aaa Jamal i Lechu - fota nr 1. byla zrobiona w fuull ulewie i bylo mega szaro i plasko - tu na focie to mega wyciąganie wiec wszelkie wady oczywiscie z tym zwiazane znajdziecie