Dodam do poprzedniej listy jeszcze trochę...
Ważna i przydatna rzecz (przyda się zwłaszcza do Kadu ale i innych programów) o której zapomniałem to...
Growl Genialny, prosty i ładny system powiadomień w postaci "chmurek". Przestaw sobie koniecznie w Kadu powiadomienia na te z Growla (standardowe mnie doprowadzały do szału).
Do obsługi archiwów (zip i inne) polecam doinstalować
The Unarchiver, a jako odpowiednik TC (prócz wymienionego muCommandera) mozesz przetestować jeszcze
ForkLift 2 (29,95$ - osobiście jednak nie zdecydowałem się i zostałem przy darmowym "mu" kiedy poprawiono w nim kilka błędów dot. stabilności... ale sam potestuj).
Polecam też zassać sobie starszą wersję
Skype 2.8 (póki jeszcze udostępniają na serwerku - nowa to tragedia), a także np.
Adium (taki multikomunikator, przez wielu fanatycznie wręcz polecany, ja nie lubię multi więc mam go do obsługi FB i Jabbera/GTalk).
Jeśli masz pocztę na GMailu, na pewno zainteresuje Cię
Google Notifier (Ida tego używa).
Nie korzystam z Pages, ani z MS Office dla Mac (podobno nowa wersja wreszcie jakoś działa, miałem styczność z MS Office 2004 for Mac i nie polecam), mam za to OpenOffice'a - wystarczał mi w zupełności. Do pracy obecnie i tak używać muszę starego i dobrego MS Word 97.
Jeśli potrzebujesz Windows na maczku jako drugi system - zainteresuj się Asystentem BootCamp (jest w systemie). Zrób to teraz, aby podzielić dysk na partycje - jak go zapchasz danymi może być już za późno (jeśli w ogóle potrzebujesz do czegoś Windows rzecz jasna). Możesz także zainteresować się
CrossOver Mac (płatne) który pozwala odpalić część Windowsowych aplikacji/gier (sztuka dla sztuki, ale np. Steam i CS 1.6 zadziałały, bo testowałem kiedyś na imprezie), albo czymś do wirtualizacji jak np. darmowym
VirtualBox.
Oczywiście wszelkie popierdółki od Adobe (Flash, Adobe Reader, itd.), czy MS Silverlight (do obsługi vod.onet.pl przykładowo) też się przydadzą, ale to norma. Do usuwania aplikacji (oraz śmieci po nich na dysku) przydać może się
AppCleaner (wolę starszą wersję niż najnowszą, ale nie wiem czy działa na Lionie, sam używam na Tigerze, Leo i Snow Leo). No i jeszcze coś do grafiki, czyli...
Pixelmator (do kupienia w Mac App Store).
Do fakturowania polecić mogę aplikację
Maktura - byłem jej beta testerem, zgłosiłem naprawdę sporo poprawek i w jakimś stopniu nawet przyczyniłem się do rozwoju niektórych opcji. Jest na tyle stabilna, że sam używam jej w firmie.
Jeśli masz w domu jakieś urządzenie z Androidem na pokładzie, do synchronizacji możesz użyć
SyncMate (jest w darmowej jak i płatnej wersji w zależności od dostępnych opcji - mnie wystarcza ta darmowa). Polecam też
MacDroidNotifier do powiadomień.
Jeśli mi się jeszcze o czymś przypomni to dopiszę w temacie
Mam nadzieję, że byłem Ci pomocny.