FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

czyszczenie matrycy

<< < (14/17) > >>

Eskimos:

--- Cytat: Baska w Kwiecień 28, 2011, 09:07:18 pm ---Jednego nie rozumiem, dlaczego tak strasznie mocno upieracie się przy używaniu izopropanolu? nie lepiej odlać z butelki spirytusu którą kupicie w każdym spożywczaku?

--- Koniec cytatu ---

Rybe Takifugu tez mozna jesc, tylko musi byc odpowiednio przygotowana i doprawiona, na surowo konczy sie zejsciem z tego swiata  ;)

A tak powaznie dobrym powodem jest to ze

Ze względu na to, że izopropanol jest obojętny dla większości powszechnie używanych tworzyw sztucznych

Czego nie mozna powiedziec o czystym spirytusie :)

Jedno wiem napewno, z obiektywu, powloki schodza po jednym myciu spirytem  ;)

Meggido:
Zakupiłem w POCHu izopropanol, chemicznie czysty, tzw. CzDA, a i tak smuży.

kichu:
za duzo dajesz

Baska:

--- Cytuj ---Ze względu na to, że izopropanol jest obojętny dla większości powszechnie używanych tworzyw sztucznych

Czego nie mozna powiedziec o czystym spirytusie :)

Jedno wiem napewno, z obiektywu, powloki schodza po jednym myciu spirytem
--- Koniec cytatu ---
co znaczy ze izopropanol jest obojętny? na co niby ma być obojętny? jednak schodząca powłoka jest jasnym argumentem, choć to bardzo dziwne dla mnie. ciekawe co tam naparowali że się rozpuszcza w etanolu.

sqpien:
raczej dla tego izopropanol bo bez problemu można go dostać w stanie czystym i tanio.
Natomiast spirytus etylowy to tylko rektyfikowany a i tak nie wiadomo czy nie będzie to jakaś fałszywka z dodatkami. Ale już mając spirytus rektyfikowany dobrej jakości to ja mam inne zastosowania dla niego niż płukanie obiektywów. W profesjonalnej optyce stosuje się czysty spirytus etylowy w mieszaninie z eterem i żadna powłoka nie spłynie przy nim.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej